Política 10/10/2019

Menorca es presenta com un referent en estratègia alimentària per ser Regió Gastronòmica

Susana Mora detalla a Brussel·les les virtuts de l'illa: sostenibilitat, diversitat i identitat

Ivan Martín
2 min
Jesús Gomila, Susana Mora i Miquel Company lideren l'expedició que presenta la candidatura de Menorca a Regió Gastronòmica Europea.

MaóL'expedició encapçalada per la presidenta del Consell de Menorca defensa a Brussel·les els valors de l'illa per convertir-se en Regió Gastronòmica Europea l'any 2022. Es tracta d'un projecte amb el qual es vol aconseguir fer de la gastronomia menorquina un actiu diferencial i únic, amb una influència evident en l'economia local, però també en l'entorn, el benestar i la salut. La candidatura de Menorca s'ha defensat al fòrum 'Futurs més verds i més saludables', organitzat per l'Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme. La delegació menorquina l'han integrada responsables del Consell, el crític gastronòmic Borja Matoses, el xef Felip Llufriu i professors i alumnes de l'IES Maria Àngels Cardona, així com els músics Anna Ferrer i Mario Mas.

Susana Mora assegura que la gastronomia és una de les manifestacions culturals que millor defineixen un poble: "És ADN pur, que en el nostre cas es refereix a una història mil·lenària i a la influència d'altres cultures, a una terra oberta a la mar i una vida rural activa, al respecte per les tradicions i l'empenta de la creativitat, l'autenticitat mediterrània, i, en definitiva, un model de vida que resumeix la identitat del territori". La presidenta de la màxima institució menorquina també ha emfasitzat la fortalesa del projecte: "L'impulsen fins a 12 entitats, una xifra que es preveu que creixi pròximament". A més, Mora reconeix la transversalitat de la iniciativa, que, només en el vessant econòmic, "va des d'un sector primari fort fins a uns serveis de restauració en constant evolució, passant per una indústria agroalimentària dinàmica i un comerç adaptat a les noves demandes".

D'altra banda, el Consell ha posat damunt la taula aquelles propostes gastronòmiques que ja estan en marxa, com la marca Menorca Reserva de la Biosfera, el projecte Made in Menorca, la fira Arrels, la creació juntament amb les associacions empresarials d'un calendari anual d'esdeveniments culinaris, la plataforma Agroxerxa i les línies d'ajuts als sectors productius, l'adhesió al Pacte de Milà i l'impuls a una estratègia basada en la producció i el consum sostenible. Finalment, Susana Mora és optimista davant l'elecció de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea: "Volem ser un territori sostenible amb una indústria agroalimentària i artesanal forta i compromesa, volem que la nostra cuina sigui valorada més enllà de les nostres fronteres, volem ser una Reserva de la Biosfera referent en estratègia alimentària".

stats