Política 22/12/2013

Maurici Lucena: si la consulta no es pacta amb Madrid, "no hi vull votar, no aniré a votar"

El portaveu dels socialistes catalans afirma que és "un fals debat" que els crítics del PSC puguin votar la proposició de llei que el Parlament votarà el 16 de gener fora de la disciplina del partit

Acn
3 min

BarcelonaEl portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena té clar que si el Govern convoca una consulta sense tenir un pacte previ amb l'Estat, no hi pensa participar. "No hi vull votar, no aniré a votar", ha sentenciat en una entrevista concedida a l'ACN. En aquets sentit, Lucena ha assegurat que si els socialistes crítics acaben sentint-se "incòmodes" amb el discurs del PSC, acabarien "renunciant a l'acta de diputat" abans que plantejar votacions diferenciades al Parlament."Si jo tingués dubtes de consciència, no em plantejaria votar diferent. El que faria seria entregar l'acta de diputat, seria el més coherent. Si arriba un moment que em sento incòmode, seguiria entenent que em van escollir com a extensió del PSC, sota un programa i unes sigles determinades", ha explicat. Malgrat tot, el polític socialista ha afirmat que "per les converses que estic tenint" amb els diputats crítics del grup no creu que "sigui aquest el seu cas ara mateix".

Maurici Lucena ha volgut remarcar que la consulta "perquè sigui realment una alternativa amb efectes polítics, només es pot fer des del pacte amb el govern espanyol". "Jo ho trobo tan evident, que em sorprèn que ho discutim", ha afegit. En aquest sentit, ha descartat que "la gent se senti cridada a votar" si no hi ha aquest marc d'acord previ amb l'Estat."És un tema tant transcendent pel futur de Catalunya", diu, que han d'existir "per totes les parts les màximes garanties jurídiques i polítiques de que el resultat tindrà efectes".

Precisament per mantenir aquest criteri, el PSC ja ha anunciat el seu vot en contra de la proposició de llei que el Parlament votarà el dia 16 de gener per portar al Congrés la modificació normativa que transfereixi a la Generalitat la competència per convocar referèndums d'aquesta mena. Aquest sentit del vot, però, no és acceptat per tothom igual dins el PSC i algunes veus ja han reclamat –sobretot des d'Avancem i Agrupament Socialista– poder expressar altres sensibilitats. De fet, fins i tot han admès que els diputats crítics no descarten poder votar diferent al que mana la cúpula del PSC el proper dia 16 de gener al Parlament. Aquesta possibilitat, però, ha quedat "descartada" per Lucena, que ha considerat que "la majoria del Consell Nacional del PSC va ser tan aclaparadora" que "no se'm passa pel cap que els representants del PSC al Parlament no segueixin les directrius". "És un fals debat, perquè és molt evident el que la democràcia interna del PSC ha decidit", ha afegit el socialista.

Presentar una alternativa al Parlament

Una de les peticions que havien fet els sectors crítics del PSC era poder presentar un text alternatiu al que el dia 16 de gener es votarà al Parlament per poder mostrar la seva sensibilitat amb la consulta. En aquest sentit, Lucena ha confirmat que s'està buscant la forma de poder-ho fer. "Tenim d'aquí fins el 16 de gener per pensar parlamentàriament com intentem exactament prendre alguna iniciativa que visualitzi que tenim una proposta diferent, favorable a la consulta però des de l'acord entre governs, que segueixi subratllant el nostre desig per una reforma federal, i poder dir que ens oposem a la independència de Catalunya", ha detallat el socialista.

Amb tot, Maurici Lucena ha criticat que la proposició de llei que es portarà al Parlament sigui per lectura única i, per tant, el PSC no pugui presentar esmenes. "Estan furtant el legítim dret d'intentar millorar la proposta, i això demostra que estan molt contents de fer-nos fora de la seva manera determinada de fer la consulta; perquè de voler fer la consulta no ens ha expulsat ningú", ha sentenciat.

stats