Política 07/06/2019

Masclisme i xenofòbia a les xarxes socials dels càrrecs electes de Vox

Les manifestacions públiques dels nous diputats i regidors van de demanar l’expulsió d’immigrants a exaltar Franco

Maria Llull
3 min
Masclisme i xenofòbia
 A les xarxes socials dels càrrecs electes de Vox

PalmaLes xarxes socials dels càrrecs electes de Vox són tot un aparador d’idees masclistes, xenòfobes i anticatalanistes. El president del partit d’extrema dreta a les Balears, Jorge Campos, va assegurar després de les eleccions del 26-M que portarien a les institucions un discurs que “no s’havia sentit mai abans”. Però la presència de diputats i regidors a les xarxes permet fer-se’n una idea.

El mateix Campos n’ofereix bons exemples. El nou diputat del Parlament balear es va referir en el seu perfil de Facebook al programa de les festes de Sant Sebastià, que va incloure algunes activitats en àrab, a més del català. “Ofendre, insultar i provocar. Això és el que fa l’esquerra separatista que ens governa. Ja està bé”, manifestà el president de Vox el passat 12 de gener.

L’advocada Montse Amat, esposa de Campos i quarta regidora de Vox a l’Ajuntament de Palma, carregà contra la vaga feminista del 8 de març al seu mur de Facebook. “No parlis en nom meu, perquè no som feble, no som víctima, no som quota, no som tu ni pens com tu, i sí, som dona”, va escriure. A Amat tampoc no li va agradar la consulta sobre monarquia o república que es va dur a terme a la UIB el febrer passat, i la va qualificar de “ chorraconsulta ”.

Per la seva banda, el diputat i secretari general de Vox, Sergio Rodríguez, qui també serà regidor a l’Ajuntament de Palma, aprofità la nova normativa sobre benestar animal de Cort, que limitava a tres el nombre de mascotes que hi podia haver dins un pis, per atacar els immigrants. “No entenc per què permetem que hi hagi més de 50 immigrants empadronats en el mateix domicili. Ens preocupa més l’amuntegament de moixos que de persones”, es demanà a Twitter.

Però un dels casos més extrems és el del regidor de l’Ajuntament de Llucmajor, Raúl Domínguez. Malgrat anar de número dos a la llista, Vox l’acabà expulsant perquè “no compartia els principis del partit” i quedà amb un sol regidor. De moment, Domínguez conserva la seva acta de regidor i podria ser decisiu perquè el PP i Ciutadans obtinguessin el govern municipal. A les seves xarxes socials, aquest regidor fa una clara apologia del franquisme i mostra la seva xenofòbia sense cap mena de complex. “Som la puta ONG del món. Espavilau d’una vegada, polítics fastigosos, que em fa mal el cor de veure nins espanyols que passen fam”, és un dels comentaris habituals que es poden trobar al seu mur de Facebook, on es pot trobar tot un ventall d’imatges de Franco, la bandera anticonstitucional i militars.

El cap de llista i regidor d’Alcúdia, Juan José Sendín, també critica amb vehemència els immigrants. Al seu mur de Facebook es poden trobar publicacions en què s’exalta el paper de figures històriques, com els Reis Catòlics: “Varen lluitar sense límits per expulsar els moros invasors i resulta que ara ve un no ningú i els obre les portes”. A més, Sendín fa gala del seu masclisme sense pudor: “Per quin motiu les dones que tant parlen d’igualtat a l’hora de pagar les factures s’estimen més que ho faci l’home?”, demana una de les publicacions compartides pel nou regidor. Sendín tampoc no s’oblida de Franco: “Si vostè obre l’aixeta i té aigua, recordi que és perquè entre els anys 1939 i 1975 Franco va construir 515 pantans (memòria històrica)”.

En el cas del nou regidor de l’Ajuntament d’Inca, Xisco Pol, comparteix informacions qüestionables, com que “el 86% dels detinguts per violència masclista no són espanyols”. Tot i això, segons les dades de la Secretaria d’Estat d’Igualtat, els reponsables d’un 62% de les agressions masclistes són espanyols. Mentrestant, la seva companya de partit a l’ajuntament de la capital del Raiguer, Vanesa Berga, reclama al seu mur de Facebook una llei que protegeixi els homes de les dones dolentes.

stats