MISSATGE DE CAP D'ANY
Política 31/12/2013

Mas proclama que el poble català "s'ha guanyat" la consulta

El president fa una crida a lliurar el 2014 una "gran batalla democràtica" i de to pacífic pel dret a decidir

Roger Mateos
4 min
LES URNES COM A SOLUCIÓ 
 Mas va cridar a dirimir sense "temença" el pols per l'estat propi en una consulta.

BarcelonaEl 2014, l'any del tricentenari de la desfeta a la Guerra de Successió, els catalans seran cridats a lliurar una "gran batalla democràtica" per poder decidir, aquest cop de manera pacífica i a les urnes, el seu futur polític. L'apel·lació va ser gairebé l'única llicència amb ressonàncies èpiques que es va concedir ahir Artur Mas en el missatge de Cap d'Any del president de la Generalitat. El toc simbòlic el tornava a posar l'escenografia triada, similar a la de l'any passat: Mas assegut al Saló Mare de Déu de Montserrat, a Palau, davant d'un retaule de Sant Jordi enfrontant-se al drac.

L'any que ve, va destacar Mas, els catalans tenen motius per celebrar el "miracle" no només d'haver sobreviscut com a poble sinó de plantejar-se "amb més força que mai" vèncer, per vies pacífiques i democràtiques, la disputa amb l'Estat per exercir el dret a decidir. Un dret que, segons Mas, el poble català "s'ha guanyat" a pols, mantenint viva la seva identitat, "molt sovint en contra de normes i de lleis injustes", conservant la voluntat d'autogovernar-se malgrat els intents des de fora per impedir-ho, sabent integrar els "milions" de persones vingudes de tots els racons d'Espanya o d'altres països. Un dret guanyat a base d'exemplaritat i perseverança.

L'argument de les urnes

El fil argumental del discurs, de cinc folis, insistia en un raonament que el Govern pensa explotar al màxim fins que s'arribi a la consulta del 9 de novembre: el que estan demanant els catalans no és res més que poder votar, ser consultats sobre com volen organitzar-se políticament, dirimir a les urnes un conflicte mai resolt per la força. "Demano a l'Estat que ens deixi votar. Que escolti la veu del poble català, i que no aixequi murs per silenciar-la. Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir", va plantejar, en un emplaçament directe a Mariano Rajoy.

El president del govern espanyol reiterava tot just divendres passat que en cap cas s'avindria a dialogar sobre la consulta, se'n rentava fins i tot les mans al·legant que ell no és ningú per manllevar la "sobirania nacional", que la Constitució deixa en mans de tot el poble espanyol. Mas i el seu govern volen furgar en la debilitat argumental de Rajoy en vetar una simple consulta no vinculant, precisament l'any que els escocesos podran decidir si s'independitzen del Regne Unit en un referèndum avalat pel primer ministre, el conservador David Cameron.

Mirant d'esborrar qualsevol rastre d'animadversió cap a Espanya en el seu discurs, Mas va convidar els representants de l'Estat a no veure Catalunya com un "enemic" sinó com un possible "bon aliat" de present i de futur. Això sí, "des de la llibertat", amb un tracte que a partir d'ara haurà de ser d'igual a igual.

Mas va evitar en tot moment fer menció directa de l'objectiu de l'estat propi, però la fita impregnava implícitament el gruix del discurs. "El poble català prefereix governar-se que no pas ser governat. I ho vol fer en una Europa més unida, més forta i més federal", va apuntar, conscient, però, que en un país "plural i divers" com Catalunya, lògicament, "no hi ha unanimitat" sobre el gran repte de la consulta. Totes les posicions -les dels que defensen posar rumb cap a la independència i les dels que s'ho miren contrariats i amb temor- són legítimes i "han de poder ser defensades amb respecte i amb bona convivència".

En tot cas, "són els vots i les urnes" els que s'han d'encarregar de mesurar les majories i minories que aglutina cada projecte. Un cop més, Mas va voler portar la partida amb Rajoy al terreny de joc de la democràcia: és una qüestió de comptar vots. "Resoldre els grans temes a les urnes no ha de provocar ni recança ni temença", va reblar.

Remuntada econòmica per al 2014

El missatge institucional del president de la Generalitat va pivotar un any més, gairebé exclusivament, al voltant del procés sobiranista, però Mas va reservar-se els últims paràgrafs per parlar de la crisi. Sense arribar al triomfalisme exhibit fa uns dies per Rajoy, va permetre's un punt d'optimisme de cara als mesos que vénen. "Sembla que per primer cop podem començar la remuntada", va assegurar. Però immediatament va advertir que, tot i el "canvi de tendència positiu que s'albira", la ferida de la recessió "és molt fonda" i no poden esperar-se remeis "miraculosos". Temps, talent i coratge: la seva recepta per sortir del pou.

Els altres discursos rellevants del 2013

Carta de Mas a Rajoy

El cap de l'executiu envia una carta a Rajoy emplaçant-lo al "diàleg" per convocar "tan aviat com sigui possible" una consulta per la qual ja "es donen les condicions favorables".

Diada Nacional

Mas diu que el poble "ha de ser consultat el 2014" i parla de la " catalan way ", que passa "pel dret a decidir, la prosperitat, la justícia social i qualitat democràtica".

Debat de Política General

Proclama que les terceres vies entre independentisme i recentralització mai han funcionat i que les minories no poden "obstaculitzar" una consulta "que és la solució".

Acord data i pregunta

El president lloa "el sentit de país" de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP per un acord "ràpid i discret" i torna a reptar Rajoy a seure a negociar la celebració de la consulta.

stats