Política 22/06/2013

Mas avisa Rajoy que no suprimirà cap organisme

Sara González
2 min

Barcelona.Per molt que Catalunya estigui en el punt de mira, Artur Mas pensa fer-se el desentès pel que fa a la reforma de l'administració pública que ahir va rebre el vistiplau del consell de ministres de Mariano Rajoy. El Govern va deixar clar que no acatarà el que considera una reforma que encobertament busca un retrocés en el nivell competencial de la Generalitat i va argumentar que no suprimirà organismes perquè considera que ja ha fet l'esforç de reducció que li pertocava. En tot cas, recomana a l'Estat que s'apliqui ell la seva pròpia medicina i suprimeixi ministeris que ja tenen les competències transferides a les comunitats autònomes.

"Les lliçons ells les donen totes, però els deures no els fan", va etzibar el president de la Generalitat. De fet, l'executiu català va orquestrar ahir una contundent resposta a l'uníson. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va assegurar que Catalunya no se sentia "al·ludida" amb aquesta crida a la supressió de duplicitats precisament perquè ja té al forn la seva pròpia reforma de l'administració i lleis de simplificació, agilització i modernització, a més de la llei de governs locals, que arribarà aviat al Parlament. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va anar directament al fons de la qüestió i ras i curt va concloure: "No tornarem, mai, cap competència". Tota una declaració d'intencions que té el suport de la resta de forces catalanes, a excepció del PP i Ciutadans.

Atemptat al cor de l'Estatut

I és que la reforma que planteja el govern de Rajoy, més enllà d'incloure l'eliminació o fusió de 57 organismes públics, és un torpede que atempta directament al cor de l'Estatut. A més de posar sobre la taula la supressió d'organismes com el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, el CEO i el Servei Meteorològic, el projecte del PP aposta directament per la desaparició dels consells consultius autonòmics. En el cas de Catalunya, la Generalitat compta amb dues institucions: el Consell de Garanties Estatutàries -que vetlla pel compliment i respecte de l'Estatut- i la Comissió Jurídica Assessora.

stats