24/04/2015

Mas: “27-S? No tot depèn de mi”

3 min
Després de la declaració institucional amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Artur Mas s'ha reunit amb una trentena de corresponsals / RUBÉN MORENO

BarcelonaLa fotografia de l’encaixada de mans entre Artur Mas i Oriol Junqueras el 14 de gener, amb què tots dos pretenien escenificar el punt final a les escaramusses per la llista unitària, tornava a quedar ahir, per segon dia consecutiu, desenfocada. Si dimecres el president de la Generalitat insinuava que la convocatòria electoral del 27 de setembre podia trontollar si ERC seguia regatejant suports al Govern, ahir va tornar a la càrrega contra els republicans. Ho va fer amb un matís: davant dels dubtes generats el dia anterior, va voler deixar clar que el 27-S segueix figurant a la seva agenda. Però alhora va reiterar públicament l’enuig amb els seus socis, en entendre que no fan prou per garantir l’estabilitat del Govern. I va admetre que la data podria veure’s alterada segons quin sigui el calendari electoral espanyol.

Un any més -com ja és habitual des de l’inici de les retallades-, la Generalitat va optar per un format reduït en les celebracions oficials de la diada de Sant Jordi. Abans de la tradicional missa oficiada pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, Mas va comparèixer a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat per fer una apel·lació a la unitat i a “l’heroisme” per superar els “reptes col·lectius” de Catalunya. El simbolisme de la data va arrossegar-lo a jugar amb les metàfores i fer una crida a anar “tots a l’una” per derrotar el “drac” que representen els que “falten al respecte” a Catalunya i li neguen el dret a decidir. El to institucional del discurs va impedir-li anar més enllà.

On sí que es va poder esplaiar va ser en una trobada amb periodistes, acotada a una trentena de corresponsals de mitjans estrangers. Va tornar a situar ERC en el punt de mira, després que els republicans s’alineessin en els últims dies amb l’oposició i CiU fos derrotada en votacions al Parlament sobre el desplegament del consorci sanitari de Lleida -on les esquerres s’ensumen un procés de privatització- i la taxa turística. Per això, segons Mas, l’acord de governabilitat segellat amb Junqueras coixeja. “El pacte no s’està complint en el sentit que s’hauria de fer”, va queixar-se.

Això posa en risc el 27-S? “En el que depèn de mi, que és molt, les eleccions a Catalunya seran al setembre”, va assenyalar. Ara bé, va evitar tancar cap porta. “No tot depèn de mi”, va puntualitzar, pensant en la hipòtesi que Mariano Rajoy avancés les generals previstes per a finals d’any. “¿Podria influir en el nostre calendari? N’hauríem de parlar a Catalunya”, va afegir Mas, que va voler deixar clar a la premsa de fora que, malgrat la “miopia política” de Rajoy, l’Estat “no podrà impedir que la gent vagi a les urnes i transformi les eleccions en un plebiscit”.

La resposta d’ERC va ser la contenció. En privat, més d’un dirigent del partit mostrava des de dimecres la seva indignació amb el que l’ecosocialista Joan Herrera definia com un “xantatge” a ERC: o subscriu totes les polítiques del Govern o el 27-S perilla. La consigna interna, però, era no entrar al xoc. Junqueras -que va passar-se bona part de la jornada signant exemplars de Revoltats, el seu llibre de converses amb Justo Molinero- va arribar a dir que les relacions amb CiU estan “millor que mai”. Això sí, va remarcar que el seu partit ja “ajuda” Mas a construir un nou estat “net i just”. Fonts republicanes recordaven la predisposició d’ERC a integrar-se, si cal, en el Govern per reforçar-ne l’estabilitat. El clima de desconfiança mútua no afluixa. I en ple any electoral serà complicat reconduir-ho.

Duran posa pressió a CDC pel full de ruta

Josep Antoni Duran i Lleida no admet que l’única fórmula per salvar la unitat de CiU sigui que Unió accepti el full de ruta independentista signat per CDC i ERC. Des de Brussel·les, on va reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, Duran va advertir que el fet que s’acabin o no presentant juntes el 27-S “tant depèn de CDC com d’Unió”. Si CDC vol la unitat, per tant, haurà de tenir en compte el posicionament d’Unió i buscar un punt d’equilibri. En canvi, va aplaudir el toc d’atenció d’Artur Mas a ERC i va insistir que “seria bo” esgotar la legislatura fins al 2016.

stats