Política 13/10/2017

Mas: "Ni la CUP, ni l'ANC ni cap altra entitat presideix el Govern"

L'expresident defensa no posar "terminis" a la DUI perquè "posen molta exigència"

Ara
2 min
Mas assegura al Financial Times que Catalunya no està preparada per a una "independència real"

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Artur Mas ha retret aquest divendres a l'ANC i a la CUP que hagin demanat a Carles Puigdemont que aixequi la suspensió sobre la declaració d'independència: "Ni la CUP, ni l'ANC ni cap altra entitat presideix el govern de Catalunya", ha dit Mas en una entrevista a TV3, on ha deixat clar que malgrat les "pressions", les "recomanacions" i els "consells", la decisió sobre la resposta que s'ha de donar al requeriment de Mariano Rajoy, previ a l'aplicació del 155, és del president de la Generalitat i el seu govern. "Cadascú té el seu paper, però en últim terme hi ha un govern i un president que han de prendre les decisions que els toca", ha insistit.

Mas no ha volgut dir què respondria ell al requeriment, si bé ha considerat que després de la resposta caldrà "forçar amb aliats externs que hi hagi com a mínim una pacificació en la relació entre Catalunya i l'Estat i, acte seguit, iniciar un diàleg i negociació". Admetent que la decisió de suspendre els efectes de la DUI li va semblar "correcta", s'ha oposat a posar "terminis" a la proclamació de la República perquè "posen molta exigència". "La independència arribarà i es podrà funcionar com un estat independent, també, pel reconeixement de fora. Si un estat es declara independent, però no el reconeix ningú i no pot actuar com a tal, és una independència estètica. I si no es té en compte el factor exterior es pot cometre errors".

Mas també ha opinat que, "havent demostrat ja al 100% que la voluntat per part dels governants és total i que estan disposats a jugar-s'hi el que calgui [...] ja no hem d'estar especulant sobre si s'ho creuen o no s'ho creuen. Ja està demostrat [...] Deixem-los tenir els marges de maniobra que necessitin", ha dit. Més enllà d'això, sí que ha assegurat que si el que pretén l'Estat és "la rendició humiliant i vergonyant", no la tindrà. "El que segur que no es pot fer és negar el que va passar l'1 d'octubre", ha argumentat, i ha afegit que "la independència es va decidir per part del poble de Catalunya l'1 d'octubre, perquè hi havia més 'sí' que 'no'" a les urnes.

En aquest sentit, ha considerat legítim el resultat tot i les dificultats del referèndum. "Si no hi hagués hagut violència per part de la policia, hauria dit que quedava un pèl coix", ha afirmat, però ha insistit que la "violència de l'Estat" va donar una altra "dimensió" a una votació que creu que no tenia totes les "garanties" perquè l'ofensiva judicial de l'Estat les havia laminat.

L'expresident, que ha descartat tornar a ser candidat a la presidència del Govern, ha dit que aquesta és "una decisió madurada". No obstant això, ha deixat la porta oberta a poder optar a un càrrec més honorífic o de "representació exterior no tant executiu" en una eventual Catalunya independent. “Però tampoc ho tinc del tot decidit", ha matisat.

stats