EL FLANC NACIONALISTA
Política 01/06/2013

Mas i Duran es reuneixen després d'una setmana de tensions

El Govern repta Rajoy a plantejar una alternativa a l'estat propi

Oriol March
2 min

BarcelonaEl context, segons es van afanyar a assegurar ahir des de CiU i des del Govern, era de "normalitat", però el cert és que la reunió que van celebrar ahir Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida al Palau de la Generalitat arribava després que el líder d'Unió hagués qüestionat públicament el rumb del procés sobiranista. La imatge de la trobada va ser buscada: just a l'hora que Mas i Duran sortien del despatx presidencial, la premsa estava convocada per cobrir gràficament la reunió que havia de mantenir el cap del Govern amb quatre alcaldes del Baix Llobregat. "Es buscava traspuar unitat", van aclarir posteriorment fonts nacionalistes, després d'una setmana complicada.

Les instàncies oficials van assegurar que la reunió havia estat "rutinària". Aquest tipus de trobades "són habituals", va puntualitzar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Fonts nacionalistes van afegir que la reunió, més que servir perquè Mas cridés l'atenció a Duran per les seves recents declaracions -en què considerava que "a la pràctica no hi ha res del procés sobiranista" i que CiU està copiant el discurs d'ERC-, va servir per "coordinar" l'estratègia a Madrid amb la vista posada a la batalla pel dèficit. "La trobada era a l'agenda des de feia una setmana", asseguren a CiU.

No és la primera vegada que el president i Duran, els dos màxims dirigents de la federació, es reuneixen després que hagin esclatat tensions internes. Poc abans de les eleccions, i davant els dubtes del líder d'Unió sobre l'estat propi -expressats al consell nacional dels democristians a través d'una carta-, els dos dirigents es van citar per llimar diferències i pactar un camí conjunt fins a la consulta. A CDC hi ha dirigents que consideren segons quines declaracions com una deslleialtat, i precisament sobre aquest assumpte va tractar la trobada del secretariat permanent convergent de dilluns passat. A Unió agraeixen les "dosis de realisme" que posa Duran al procés, tal com afirmen fonts de la cúpula democristiana.

Després de la cita dels dos dirigents, Homs va comparèixer per donar compte de la reunió de Mas amb alcaldes del Baix Llobregat i va tornar a reptar el govern espanyol a presentar una "alternativa creïble" al dret a decidir i a l'estat propi que propugna la Generalitat. "No coneixem res més enllà d'un propòsit genèric [una hipotètica reforma constitucional] en el qual se'ns demana que confiem, però per confiar en alguna cosa hauríem de saber en què", va sentenciar Homs.

Acord amb quatre ciutats

Mas va signar amb els alcaldes Antonio Balmón (Cornellà), Jaume Bosch (Sant Boi de Llobregat), Carles Ruiz (Viladecans) i Joaquim Balsera (Gavà) un acord per "dinamitzar" l'economia d'aquestes quatre ciutats del Baix Llobregat, totes governades pel PSC. A la pregunta sobre si copiarien l'exemple de l'Hospitalet i farien campanya pel no a la independència, els alcaldes van optar per no contestar mentre els micròfons estaven gravant. Ja en privat, van descartar la possibilitat de fer pedagogia contrària a l'estat propi a les seves ciutats.

stats