Política 19/12/2013

Mas-Colell: "He intentat esbrinar quins són els experts que estan calculant les balances fiscals, però ningú els coneix"

El conseller d'Economia ha admès a Catalunya Ràdio que serà molt difícil abonar la paga extra el 2014 als funcionaris

Agències
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquest dimarts a la reunió del consell executiu / PERE TORDERA

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, desconfia del procediment del govern espanyol per calcular les balances fiscals. A l'octubre, l'executiu de Mariano Rajoy va anunciar que donarà a conèixer les balances fiscals, on queda reflectida la diferència entre el que les diverses comunitats autònomes aporten a l'Estat i allò que reben, després d'anys de no fer-ho. En declaracions a Catalunya Ràdio, el titular d'Economia s'ha mostrat sorprès, però, que els responsables de fer el càlcul no siguin coneguts. "He intentat esbrinar quins són els experts que estan calculant les balances fiscals, però ningú els coneix", ha dit Mas-Colell. El conseller ho troba "curiós", ja que "en el món econòmic tots els experts es coneixen entre ells i ningú en sap res". En aquest sentit, ha assegurat que el sistema hauria de ser un altre. "El que haurien de fer és deixar les dades perquè les balances les pogués fer com més gent millor, i ara no estan facilitant cap dada", ha dit, tot afegint que "ens hauríem de posar d'acord perquè alguna institució o experts internacionals i de prestigi les fes". Mas-Colell ha deduït de les indicacions del ministeri d'Hisenda que les balances fiscals es publicaran de cara a la primavera o estiu del 2014.

La paga extra dels funcionaris

El conseller també ha suggerit que serà molt difícil que la Generalitat pugui abonar la paga extra als empleats públics catalans l'any que ve després que l'Estat hagi descartat compensar Catalunya per l'impost de dipòsits bancaris. El conseller ha assegurat que la negativa de l'Estat a aquesta compensació és una "molt mala notícia" per a la "possibilitat" d'abonar l'extra als empleats públics. I és que, encara que Hisenda vol incloure l'impost dels dipòsits en la reforma fiscal que prepara, resulta "molt poc clar que pugui tenir efectes recaptatoris" el 2014, ha dit el conseller. "És tot molt imprecís, però és molt mala notícia", ha afirmat Mas-Colell en relació amb la possibilitat de recuperar aquesta paga extra, encara que ha afegit que aquest assumpte encara no està "tancat".

Preguntat per si hi ha manera d'abonar l'equivalent a una paga extra d'altres maneres, ha subratllat les dificultats de fer-ho amb un pressupost que ja contempla gairebé 2.300 milions en privatitzacions per quadrar els comptes amb un dèficit de l'1% del PIB. De fet, el projecte de pressupostos que està en tramitació al Parlament no preveia ingressos el 2014 per l'impost de dipòsits, ni tampoc la recuperació de l'equivalent a una paga extra l'any que ve per als empleats públics, si bé el Govern va supeditar la recuperació de part o de tota la paga al fet que el govern espanyol permetés a Catalunya aplicar el seu impost de dipòsits bancaris.

Un dèficit "que s'acostarà" a l'objectiu fixat per al 2013

El conseller s'ha mostrat optimista pel que fa a la xifra de dèficit amb què la Generalitat de Catalunya tancarà aquest 2013. De fet, en ser preguntat si es complirà concretament l'objectiu marcat per l'Estat, Andreu Mas-Colell ha dit que "no el complirem exactament, però ens hi acostarem".

La posició dels empresaris sobre la independència

Preguntat per si creu que Catalunya està patint un maltractament més dur des del punt de vista econòmic a causa del procés sobiranista, el conseller ha descartat completament aquesta possibilitat. "Ara mateix no tinc evidència que ens tractin pitjor que, per exemple, els valencians, cosa que no vol dir que ens tractin bé", ha dit, tot afegint que seria "una contradicció represaliar la Generalitat i els catalans i mantenir la tesi que són tan espanyols com els altres".

Sobre la posició dels empresaris davant el procés sobiranista, el titular d'Economia ha dit que li "sembla bé" que el món empresarial no es pronunciï sobre la independència. "Ni el d'aquí ni el d'allà", ha dit.

stats