Política 19/10/2019

Marlaska veu "proporcionalitat" en la policia i assegura que "l'Estat no està desbordat"

Atribueix els aldarulls a "l'independentisme violent" i exigeix a Torra "una condemna ferma"

Quim Bertomeu
2 min
El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska.

BarcelonaEl govern espanyol ha tancat files aquest dissabte amb l'actuació de la policia dels últims dies a Barcelona. El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat que els agents han actuat amb "proporcionalitat" i ha expressat la "gratitud" de l'executiu de Pedro Sánchez. A més, ha volgut deixar clar que aquestes paraules d'agraïment no només són per a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sinó també per als Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana. Segons el ministre, "la coordinació" entre cossos de seguretat ha sigut "extraordinària". "Estan treballant junts. No ha importat el color de l'uniforme sinó l'entrega per garantir l'ordre públic", ha reblat. El primer que ha fet Marlaska a l'arribar a Catalunya és anar a visitar els agents ferits per expressar-los "el reconeixement institucional ple" i "l'immens honor" de ser-ne responsable com a ministre.

Si algú esperava una certa autocrítica del govern espanyol per les imatges que ha deixat l'actuació de la policia els últims dies, no n'hi ha hagut de cap mena. Totes les paraules han sigut de "reconeixement" per "la generosa entrega" dels agents. Marlaska s'ha limitat a dir que "lamenta" que hi hagi manifestants ferits.

Malgrat que la cinquena nit d'aldarulls d'ahir va ser la més massiva, llarga i dura, el ministre ha assegurat que "l'Estat no està desbordat". "Totes les democràcies afrontem problemes d'ordre públic", ha conclòs. Per justificar l'actuació de la policia, el ministre ha recordat que en qualsevol democràcia "l'Estat té el monopoli de la violència". També ha citat un conjunt de dades: 101 agents ferits només aquest divendres, 300 en total des que van començar els aldarulls i 264 vehicles oficials "destrossats", 43 de la policia catalana i 221 de la policia espanyola.

En roda de premsa des de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, ha carregat contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'ha acusat de no haver fet encara una "condemna ferma de la violència". "Parla minuts i minuts però no condemna la violència", ha dit el ministre. Sobre la seva reunió amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que ha estat "tècnica" i ha considerat tornar-lo a veure durant el dia d'avui.

No ha volgut pronunciar-se sobre si el president en funcions, Pedro Sánchez, hauria de reunir-se amb Quim Torra, com el president de la Generalitat li ha demanat avui. Segons el ministre, el que hauria de fer Torra és "seure amb tots els catalans" per abordar "el problema de convivència a Catalunya".

Bales de goma

També ha defensat l'ús de les bales de goma per part de la Policia Nacional argumentant que segueixen "protocols internacionalment acceptats". Ha avisat que no té cap intenció d'ordenar que es deixin de fer servir i ha assegurat que no li generen "cap preocupació". Mentre que la conselleria de Salut assegura que ja són tres les persones que han perdut un ull per aquests projectils, el ministre ha dit que a ell li consta "una persona únicament".

Marlaska ha argumentat que s'està visualitzant "una extrema violència de grups independentistes radicals" i ha avisat que aquestes conductes "no quedaran impunes". Ha assegurat que el perfil dels violents "ja està elaborat", però no ha volgut anar més enllà de dir que són "gent preparada per a l'exercici de la violència, organitzada i amb estratègia".

stats