Política 21/08/2013

Margallo explicarà al Congrés el conflicte de Gibraltar

El ministre d'Exteriors espanyol compareixerà el 3 de setembre

Europa Press
2 min

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, compareixerà el pròxim 3 de setembre al Congrés dels Diputats per explicar el conflicte de Gibraltar entre Espanya i el Regne Unit.

Des de la Comissió d'Exteriors, que presideix Josep Antoni Duran i Lleida i en què és número dos l'alcalde d'Algesires (Cadis), José Ignacio Landaluce, es van iniciar les gestions amb els grups parlamentaris per tancar la data concreta, que finalment s'ha fixat en el primer dimarts del període ordinari de sessions.

El cap de la diplomàcia espanyola va presentar el dilluns 12 d'agost una sol·licitud per acudir, a petició pròpia, a la comissió d'Afers Estrangers de la cambra baixa amb l'objectiu d'"informar sobre els últims esdeveniments en relació amb Gibraltar".

El ministre va sol·licitar comparèixer la primera quinzena de setembre, ja en el període ordinari de sessions.

El PSOE n'ha demanat la compareixença

El mateix dia en què es va registrar la seva petició, el Grup Parlamentari Socialista va presentar al Congrés un escrit per sol·licitar la compareixença de García-Margallo a la Comissió Mixta per a la Unió Europea per "informar de l'estat de les relacions amb el Regne Unit a propòsit de Gibraltar".

El secretari del PSOE per a la UE, Juan Moscoso, va anunciar prèviament aquesta petició, que va acompanyar d'un oferiment de col·laboració per "contribuir al diàleg i a l'establiment de cursos normals entre Espanya i el Regne Unit per resoldre les qüestions relatives a Gibraltar".

Així ho va fer constar Moscoso en una carta enviada al secretari d'Estat per a la UE, Íñigo Méndez de Vigo.

Les peticions es van presentar a la cambra baixa després de la conversa que van mantenir el president del govern, Mariano Rajoy, i el primer ministre britànic, David Cameron, el qual va proposar aquesta conversa per protestar per les cues que es generen a la reixa pels controls de les forces de seguretat espanyoles al pas de persones, vehicles i mercaderies.

Aquests registres es van intensificar després que Gibraltar llancés a la badia d'Algesires 70 blocs de formigó, una "acció unilateral" que Espanya ha qualificat d'"atac" al medi ambient" i a la qual ha atribuït l'escalada de tensió.

El govern ha insistit que mentre Gibraltar ha "vulnerat la llei" llançant aquests blocs de formigó al mar, els controls que policies i guàrdies civils porten a terme responen a l'"obligació" de garantir el "compliment de la llei comunitària i espanyola".

stats