Política 17/10/2018

Maó iniciarà l'expedient per retirar la Medalla d'Or de la ciutat al "genocida" Franco

El regidor Carlos Montes recorda que l'Ajuntament té el deure "legal, moral i ètic" de retirar qualsevol reconeixement que exalti la figura del dictador

Ivan Martín
1 min
L'Ajuntament de Maó viurà el pròxim dijous un intens ple amb la retirada del reconeixement a Franco damunt la taula.

MaóL'equip de govern de l'Ajuntament de Maó aprovarà en el ple d'aquest mes, que se celebrarà el pròxim dijous, l'inici de l'expedient per a la retirada de la medalla d'or de la ciutat al dictador, Francisco Franco, atorgada el 6 de febrer de l'any 1949. D'aquesta manera, el Consistori recull la demanda de l'Associació per la Memòria Històrica de Menorca, que començà a l'agost una recollida de signatures per demanar la retirada del reconeixement.

Així, Ara Maó i PSOE aprovaran la moció i caldrà esperar el posicionament del Partit Popular i el regidor de Ciutadans. El regidor socialista, Carlos Montes, ha explicat que la iniciativa té com a finalitat "la normalització d'una situació que està greument alterada pel fet de mantenir una condecoració a un dictador genocida".

A més, Montes ha recordat que l'Ajuntament té l'obligació de complir la normativa. En aquest sentit, el regidor de l'equip de govern cita la Llei de memòria històrica, aprovada l'any 2007 en el Congrés dels Diputats, i la Llei de memòria i reconeixement democràtic de les Balears, aprovada el 13 d'abril en el Parlament. Ambdues lleis constaten la necessitat institucional de retirar qualsevol homenatge a la dictadura franquista. Montes també ha deixat clar que, a banda de la normativa, l'Ajuntament té el deure "moral i ètic" de posar fi a qualsevol exaltació de la figura del dictador.

stats