Política 15/06/2015

L'alcaldessa de Madrid "meditarà" avui amb el seu equip si cessa el regidor de Cultura pels tuits polèmics

Gulliermo Zapata, que ja ha demanat disculpes, va fer unes piulades, anys enrere, amb contingut antisemita i ofensius per a les víctimes del terrorisme

Agències
3 min
L'espai era lloc de trobada de Guanyem Madrid, integrat a la candidatura de Manuela Carmena. EFE

MadridL'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, es reunirà avui dilluns amb el nou regidor de Cultura i Esports, Guillermo Zapata, i amb els membres del seu equip (Ahora Madrid) per "meditar" les mesures a prendre, "amb tranquil·litat i temprança", pels polèmics tuits de Zapata, a qui, segons ha dit, "no descarta cessar". El regidor, que ja ha demanat disculpes, va fer unes piulades, anys enrere, amb contingut antisemita i ofensius per a les víctimes del terrorisme. Les piulades, que han sortit a la llum aquest cap de setmana arran de la denúncia de diversos usuaris a Twitter, han generat una forta crítica política i social que s'ha traduït en múltiples peticions de dimissió des de l'oposició.

En declaracions al programa 'La Sexta Noche' aquest diumenge, Carmena ha assenyalat que avui parlarà amb Zapata i amb el seu equip de govern per "meditar més" aquest assumpte i abordar-lo "amb tranquil·litat i temprança", ja que, segons ella, les decisions "no poden ser pressentiments", sinó que "cal que meditar-les".

L'alcaldessa ha insistit que vol dialogar amb Zapata i escoltar les seves explicacions i, només al final, i davant la insistent pregunta de l'entrevistadora sobre si es planteja arribar a cessar al regidor de Cultura, ha respost que "no ho descarta".

"L'humor negre no pot ser cruel", ha asseverat la recentment investida alcaldessa de Madrid, que a més ha recalcat que Zapata ha demanat disculpes, a petició seva, al pare de Marta del Castillo pel comentari que va escriure a la xarxa en el qual assenyalava que "Rajoy promet ressuscitar l'economia i Marta del Castillo". El pare de la jove sevillana assassinada, el cadàver de la qual encara no ha aparegut, ha confirmat aquest matí la trucada.

"Sempre m'ha agradat l'humor negre i cruel. Ho considero una expressió sana per riure'ns dels horrors que fem els éssers humans"

Amb la polèmica servida, Zapata va demanar disculpes dissabte per alguns "acudits" que es trobaven al 'timeline' del seu compte a Twitter –@casiopeaexpres, que ha estat eliminat– i que estaven "produint empipament", va dir. "Ho sento si és així", va afegir, alhora que va assegurar que l'Holocaust li sembla "deplorable i terrible". Aquest últim comentari es referia a alguna de les piulades polèmiques fetes per ell, com per exemple: "Com posaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer". Davant això, Zapata va assenyalar que no és "en absolut antisemita", sinó "al contrari", assenyalant que sempre li ha "interessat la cultura jueva" i que no l'ha volgut "criminalitzar mai". "Sempre m'ha agradat l'humor negre i cruel. Ho considero una expressió sana per riure'ns dels horrors que fem els éssers humans", va afegir.

Tot i així, va assenyalar que entén que "no és el mateix un tuit fet per una persona anònima que l'expressió d'un representant públic". "Demano disculpes, en aquest sentit", va afegir Zapata, que va apuntar que els tuits portaven cometes perquè el "context era citar acudits en una conversa sobre els límits de l'humor".

Zapata també va assegurar que havia escrit a Irene Villa, víctima d'un atemptat d'ETA, per disculpar-se, ja que un dels seus tuits feia un "acudit" sobre ella. En concret, deia: "Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a buscar recanvis". Villa, que també té Twitter, va treure ferro a l'assumpte i va assenyalar que "cap problema", alhora que va afegir que el seu "acudit favorit" és el que la defineix com a "dona explosiva".

En un article en un blog creat expressament, Zapata detalla que la conversa a Twitter "va derivar del fet ocorregut al gener del 2011, quan el director de cinema Nacho Vigalondo va ser acomiadat del diari 'El País' per escriure diversos tuits amb un suposat contingut negacionista de l'Holocaust, quan era només una broma". L'ara regidor afegeix: "Aquells dies es parlava molt a les xarxes socials sobre els límits de l'humor i el que pot ser objecte de broma i el que no. Aquells tuits meus tenien per objecte assenyalar alguns acudits que van ser d'ús comú –aquest és el motiu que estiguin escrits entre cometes– durant un període de temps en certs àmbits, en concret el de Twitter, i que són profundament incorrectes per la seva crueltat".

stats