Política 17/05/2019

Manuel Cruz: un filòsof sense carnet de partit que aspira a reformar el Senat

Expresident de Federalistes d'Esquerres, va ser el cap de llista del PSC a la cambra alta el 28-A

Marc Toro
2 min
Manuel Cruz, durant la campanya socialista de les generals del 2016

BarcelonaDe polític accidental lluny del focus mediàtic a quarta autoritat de l'Estat. Manuel Cruz (Barcelona, 1951) serà, si res no canvia, el pla B a l'operació de Pedro Sánchez per situar un català i federalista convençut al capdavant de la cambra alta. Expresident de Federalistes d'Esquerres (2013-2016), plataforma que va néixer en oposició al Procés i de la qual ara és vocal d'honor, no té carnet de partit però fa temps que està vinculat al PSC: va ser número dos de Meritxell Batet a la llista per Barcelona de les generals del 2016 i el 28-A es va convertir en el candidat dels socialistes catalans al Senat, on recollirà l'acta el pròxim 21 de maig.

Doctor en filosofia i catedràtic de filosofia contemporània a la Universitat de Barcelona, fonts del PSC el defineixen com un "intel·lectual ficat en política", possiblement perquè "ja ho ha fet tot en el món acadèmic", diuen. En aquesta última legislatura ha ocupat un escó al Congrés, on ha fet de portaveu del PSOE a la comissió de ciència, innovació i universitats, i ara fa el salt al Senat, on hi ha la clau del 155, per convertir-lo en un veritable fòrum de representació territorial. Ell mateix va defensar a la campanya de les generals la tradicional proposta socialista de traslladar la cambra a Barcelona, una idea "complexa" i que s'hauria de resoldre "de manera institucional i amb un acord molt ampli", va matisar.

La prudència, de fet, és un dels trets que en destaca un dirigent que el coneix bé, com també la seva capacitat per "dialogar" i "buscar acords". Això no va evitar, però, que fos un dels quinze socialistes que, alineats amb Sánchez, van trencar la disciplina de vot del PSOE en contra de la investidura de Mariano Rajoy l'octubre del 2016, i tampoc li ha restat contundència en les seves crítiques a l'independentisme. Proper a Joaquim Coll, exvicepresident de Societat Civil Catalana amb qui va coincidir en la fundació de Federalistes d'Esquerres, ha carregat en escrits i entrevistes contra el Procés i el dret a decidir i ha qüestionat la manca de pluralisme a TV3.

"Educat" i molt "pedagògic", segons les citades fonts, en el seu vessant professional ha impartit classes en diverses universitats europees i americanes i és autor d'una trentena de llibres. També va ser director de la revista 'Barcelona Metròpolis' i és col·laborador habitual de mitjans de comunicació com 'El País', 'El Confidencial', Catalunya Ràdio i la Cadena SER. La seva relació amb els mitjans serà a partir d'ara serà molt diferent, com també ho és el seu perfil respecte el de Miquel Iceta. El pla B de Sánchez comparteix amb el líder del PSC les conviccions federalistes, però el seu nom té menys força simbòlica i mediàtica com a president del Senat.

stats