Política 20/12/2019

Cristina Gómez: “Mae de la Concha no em representa, hauria de dimitir”

El Representant de Som Bases al Consell Ciutadà Autonòmic de Podem Balears parla de la situació del partit morat

Iván Martín
4 min
“Mae de la Concha 
 No em representa,  Hauria de dimitir”  Cristina Gómez

MaóCristina Gómez és la imatge de Podem a Menorca. La seva lluita contra l’aparell del partit va viure el seu moment més àlgid a les primàries per liderar la candidatura al Consell. La seva victòria representà el triomf de les bases. Recentment, s’ha enfrontat al vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i a la consellera d’Agricultura, Mae de la Concha, secretària general del seu propi partit, per la polèmica del plus dels alts càrrecs de l’Executiu que tenen la residència fora de Mallorca. A Menorca, Gómez és, precisament, la responsable de les polítiques d’habitatge del Consell Insular.

Us oposau al complement salarial de 22.000 euros per a alts càrrecs del Govern amb residència fora de Mallorca.

Un complement de 22.000 euros afegit a una nòmina de 50.000 o 60.000 euros anuals és del tot excessiu. Algunes persones no cobren aquesta xifra per la seva feina. Que Podem tingui set càrrecs no electes d’un total de 15 que cobren el complement o ho han intentat, resulta desproporcionat. Se’ls ha promès el plus, que suposa un dispendi de recursos públics molt important, una veritable provocació envers la immensa part de la ciutadania.

Com ho ha rebut la militància?

És un missatge feridor per a la militància i els simpatitzants, i per a la ciutadania en general. Podem no té o no troba persones de confiança i suficientment preparades per ocupar les direccions generals de les seves conselleries i ha estat necessari sortir fora a cercar gent competent. Això és així? O ens trobam davant una situació de ‘reocupació’ de càrrecs que han perdut el seu escó o lloc de feina després de les eleccions? Pel que sembla, aquest segon supòsit seria el de la majoria dels casos.

Hi havia gent prou qualificada, a les Balears, per a aquests càrrecs?

Per descomptat que sí. Podem ha descartat comptar amb persones no acòlites al sector oficialista. Han anar a cercar gent i no han trobat ningú perquè han descartat les persones dels altres corrents interns. El gerent de Fogaiba sembla que és d’un altre partit, increïble. A la passada legislatura molta gent de Podem a les diferents institucions hem estat grans referents en diferents àmbits, però si no pertanys al vessant oficialista et tanquen les portes. Una llàstima.

Què pensau quan càrrecs del partit justifiquen la necessitat de cobrar el complement per arribar a final de mes?

L’intent d’autojustificació és inacceptable perquè tots els càrrecs de Podem sabem des del primer moment quina és la remuneració màxima de què podem gaudir. A més, és un parany utilitzar un plus per al qual no s’ha de justificar cap despesa per arrodonir un jornal que acaba sent de 4.000 euros cada mes. Estam parlant de càrrecs no electes, que no han rebut mandat popular, i, per tant, han elegit de manera voluntària i lliure la proposta de feina. La secretària general, Mae de la Concha, mereix una menció a part perquè, sense passar per primàries ni haver ratificat el seu càrrec amb una consulta ciutadana, amb una mà ha signat la incorporació del partit al Govern balear i amb l’altra el seu nomenament com a consellera.

Considerau que manca ètica.

El que acaba de succeir ha estat la gota que ha fet vessar el got. Un petit grup de persones dirigeix el partit de manera exclusiva i excloent. Fins i tot, s’han deixat de redactar actes de les reunions del Consell Ciutadà Autonòmic, els punts de l’ordre del dia són merament informatius i no hi ha deliberacions ni votacions per prendre decisions. Si no hi ha actes és impossible que constin les discrepàncies. La manca d’estètica l’hem sentida aquests dies amb les declaracions d’Yllanes i De la Concha. Si són capaços de justificar el complement amb una autosuficiència que indigna tothom, vol dir que l’ètica fa temps que va sortir per la finestra.

De qui és la responsabilitat?

Som Bases demana la dimissió de la secretària general de Podem, Mae de la Concha. No em representa.

Us sentiu representada per Unides Podem?

En el context menorquí i de coalició amb Esquerra Unida, absolutament identificada. Pel que fa a la direcció regional de Podem, gens. No em representen ni De la Concha ni Yllanes. A les primàries al Consell de Menorca el candidat oficialista va gaudir del suport de la cúpula i del departament de comunicació del partit obviant el principi de neutralitat. Malgrat això, vaig guanyar i consider que va ser un acte de justícia.

L’aparell d’Unides Podem s’està allunyant de les bases?

A Menorca funciona bé. Ara bé, Podem IB fa molt temps que s’ha allunyat de les bases i a la mínima que pot les menysprea. Els cercles han quedat a la mínima expressió. Mantenim el contacte entre companys gràcies els grups de WhatsaApp i les xarxes socials.

Quin balanç feis del lideratge de Mae de la Concha al partit?

Pitjor impossible. No ens ha sorprès. Si continua davant el projecte polític continuaran els episodis polèmics i comprometedors. Només faltava votar de la mà de Vox, un despropòsit. No hi ha direcció política, anam a rebuf de les circumstàncies, d’ocurrència en ocurrència. La rebaixa a 12.000 euros del complement és un clar exemple.

Sou coneguda per ser del sector crític.

Li assegur que tal com tenim el pati a Balears, l’única manera de continuar dins Podem sense que em superi la vergonya és pertànyer al sector crític del partit. És un orgull ser de Som Bases.

stats