RECURS JUDICIAL
Política 27/11/2015

Madrid recorre el retorn de la targeta sanitària a sense papers

El contenciós no suspèn l’aplicació de la mesura

Q. Torres
2 min
El retorn a la sanitat pública universal es va fer efectiu a Balears el juliol passat.

PalmaMadrid torna a dur el Govern del Pacte davant els tribunals. Ara ho fa per la decisió de l’Executiu balear de retornar la targeta sanitària als immigrants irregulars. El Govern de l’Estat ha interposat un contenciós administratiu contra aquesta mesura, però el recurs no suposa la suspensió de l’aplicació.

El Govern ja va optar per una via “segura” quan va prendre la decisió, precisament per evitar que es pugués suspendre en previsió que Madrid la recorreria. Perquè la mesura tingués recorregut, es va fer a través d’una resolució del director general de l’IB-Salut, amb la qual cosa es limitava la capacitat de l’Estat per contrarestar-la.

Va ser el mes de juny passat quan el Govern va restablir la cobertura sanitària als immigrants que viuen en situació irregular a les Illes. D’aquesta manera se’ls retornava el dret a l’atenció mèdica i a la prestació farmacèutica en les mateixes condicions que tenen la resta de ciutadans que resideixen legalment a l’Arxipèlag. I es restablia el dret que varen perdre l’any 2012 unes 15.000 persones a les Illes a causa de l’aplicació per part de l’anterior Govern del PP de la reforma impulsada per l’executiu popular de l’Estat.

Tot i el recurs, el portaveu del Govern, Marc Pons, va deixar clar ahir que la sanitat pública balear continuarà sent universal i es continuarà atenent tothom. “Debilitant els ciutadans no es reforça un Estat. Es reforça donant resposta a aquells que més ho necessiten”, va dir Pons.

Reunió dimarts o dimecres

Pons també va advertir que la reunió de la comissió mixta entre el Govern balear i el de l’Estat per negociar inversions i deute pendent no es farà dilluns com s’havia apuntat, sinó dimarts o dimecres. Sí que va poder confirmar l’ordre del dia de la reunió, que se cenyirà a tres punts: la negociació de pròrrogues en les inversions estatutàries, el compliment de les sentències dels antics convenis de carreteres i la creació d’un grup de treball per abordar un nou Règim Especial Balear (REB). En el primer punt, el Govern té contenciosos posats per no haver de tornar 24 milions que li reclama Madrid i pretén prorrogar convenis per no perdre 70 milions. En el segon punt, el Govern reclama que l’Estat pagui els 241 milions dels antics convenis de carreteres, tal com l’hi obliga una sentència judicial. En el tercer punt, s’inclourà la reivindicació d’una tarifa plana per als vols entre illes. La trobada es farà a Mallorca i s’hi preveu la presència del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. L’Executiu vol sortir de la reunió amb acords.

stats