Política 19/08/2013

Madrid demana a Montoro que suprimeixi les "trampes" del sistema de finançament

Enrique Ossorio adverteix al ministre que si no entra en vigor un nou model de finançament el 2014 “comprometrà” la Comunitat de Madrid a no poder complir l'objectiu de dèficit

Efe
2 min
Enrique Ossorio, el conseller d'Economia de Madrid, única comunitat del PP que ha votat en contra dels objectius de dèficit / EFE

Madrid P { margin-bottom: 0.21cm; } El conseller d'Economia i Hisenda a la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, ha enviat avui una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per demanar-li que reformi el model de finançament o suprimeixi les "trampes" que té el model actual, que va aprovar el govern del PSOE per "asfixiar" Madrid. Així, Ossorio ha advertit al ministre que si l'1 de gener de 2014 no entra en vigor un nou model de finançament autonòmic, tal com marca la llei, o si no s'eliminen les “injustícies” de l'actual, “comprometrà” la Comunitat de Madrid a no poder complir l'objectiu de dèficit.

Així ho ha assegurat el conseller del PP en roda de premsa, després de ser preguntat sobre si creu que la Comunitat de Madrid podrà complir aquest any amb el dèficit de l'1,07 per cent fixat en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

En la missiva, el conseller garanteix al ministre que "farà tots els esforços possibles" per complir amb l'objectiu de dèficit, però l'adverteix que la Comunitat de Madrid no pot reduir més la despesa.

"Farem tot el possible", ha comentat el titular d'Economia, que ha subratllat que l'executiu regional està fent tots els esforços possibles, conscient que la Comunitat de Madrid té un pes important per a Espanya i que, per això, cal complir-lo.

No obstant, ha recordat que Madrid, que ha sigut una de les poques comunitats que va complir amb l'objectiu de dèficit fixat –ja que va fer els deures i va retallar totes les despeses que es podien retallar, com ha reiterat en diverses ocasions–, no pot reduir més la despesa.

"No es pot romandre impassible a aquesta situació", ha subratllat Ossorio, abans de recordar que el 2013 la Comunitat de Madrid va rebre de l'Estat 1.000 milions d'euros menys. El conseller ha recalcat que Madrid està fent un "esforç extraordinari" en matèria de despeses, com la venda d'un paquet de 3.000 immobles per part de l'Institut d'Habitatge de Madrid (IVIMA).

Ossorio ha demanat a Montoro que s'aprofiti la reforma del model de finançament autonòmic per "solucionar" les desigualtats que promou i evitar així que el model sigui un privilegi per a determinades comunitats, en referència al règim foral de Navarra i el País Basc.

Ha recordat que aquestes dues últimes comunitats reben per habitant una recaptació que és un "60 per cent superior" a la de la resta de les autonomies i s'ha queixat que, com a conseqüència dels ajustaments de l'IVA, el País Basc rep 950 milions d'euros d'aquest impost més del que li correspon.

En aquest sentit, ha anunciat que preguntarà per escrit al ministeri d'Hisenda pels lliuraments a compte de l'IVA de 2014 i d'anys anteriors. S'ha referit a informacions que apunten a la possibilitat que l'IVA del consum dels madrilenys estigui anant al País Basc i Navarra, i ha assenyalat que això "no pot ser". En aquest sentit, Ossorio ha recalcat que el País Basc aporta 4.500 milions menys dels que hauria d'aportar.

stats