PRIMÀRIES
Política 09/11/2018

MÉS vota avui la ‘pole position’ de les llistes per al 2019

Els militants triaran els candidats a partir del tercer lloc a la papereta

Jaume Ribas
3 min
Bel Busquets i Guillem Balboa encapçalen la llista al Consell de Mallorca, i Miquel Ensenyat, amb Fina Santiago, ja va ser elegit per a la del Parlament.

PalmaMÉS per Mallorca organitza avui la segona part de les primàries per acabar de confeccionar les llistes a les institucions principals on es presentarà a les eleccions del maig del 2019. Els ecosobiranistes ja elegiren Miquel Ensenyat i Fina Santiago per liderar la candidatura al Parlament, i Bel Busquets i Guillem Balboa per encapçalar la llista al Consell de Mallorca. Així, els militants només votaran l’ordre amb què es confeccionarà la llista a partir del número 3. Així mateix, els militants votaran els candidats en alguns municipis, ja que no tots fan primàries. A Palma i a Inca, el batle, Antoni Noguera, i la regidora Alice Webber són, respectivament, els únics candidats a número 1 de les llistes, així que tenen el lideratge assegurat.

Per a aquests comicis interns, el cens de MÉS per Mallorca ha minvat gairebé un 25% respecte del de 2014 i se situa en 5.979 persones amb dret a vot. Els responsables de la formació ecosobiranista atribueixen la disminució a la situació política i no es mostren preocupats. A més, cal tenir en compte que la xifra supera de més de mil cinc-cents la de censats a les primàries del juny, quan s’elegiren els caps de llista. Per mesurar l’abast del procés val la pena tenir en compte que hi ha més de 100 candidats, que s’han esforçat a inscriure simpatitzants perquè els votin. Hi haurà 37 meses de votació repartides arreu de l’illa i la possibilitat de votar telemàticament.

Candidats ben situats

Les primàries han de servir per confeccionar totes les llistes electorals a les institucions principals, però els primers llocs són els únics que tenen possibilitats reals de ser elegits. Així doncs, el bessó de la competició al Parlament i al Consell se situa entre el tercer i sisè o setè lloc de la llista. Les candidatures han de ser paritàries, així que es voten per separat els homes i les dones i s’ordenen posant-ne un de cada.

Al Parlament, els homes amb més possibilitats d’ocupar llocs de sortida són els actuals diputats Josep Ferrà i Miquel Gallardo, tot i que sonen amb força els directors generals Carles Gonyalons i Sebastià Sansó o el conseller insular Pere Fuster. Entre les dones, hi destaquen la diputada Joana Aina Campomar, la directora de l’IB Dona, Rosa Cursach, i la directora de l’IMAS, Margalida Puigserver.

Al Consell de Mallorca, hi destaquen homes com el conseller de Medi Ambient del Govern, Vicenç Vidal; el batle de Montuïri, Joan Verger; i el conseller Joan Font, i dones com l’exbatlessa de Búger Liniu Siquier; la directora insular de Política Lingüística, Aina Sastre, i l’actual consellera Mercè Bujosa. A Cort, per acabar, els favorits per acompanyar Noguera són els actuals regidors Neus Truyol i Llorenç Carrió, a més del coordinador de la formació a Ciutat, Miquel Àngel Contreras.

Esquerra completarà les llistes

Les assemblees de MÉS per Mallorca i Esquerra Republicana varen validar aquesta setmana els acords subscrits per les direccions d’ambdós partits. En virtut del que s’ha signat, els republians i els ecosobiranistes aniran en coalició a les properes eleccions del 2019. Això afecta les primàries, ja que MÉS ha reservat el lloc 6 de les llistes al Parlament i el lloc 8 de les llistes al Consell de Mallorca.

MÉS també cedirà els llocs 15 i 24 de les paperetes a les dues institucions a Esquerra, tot i que és improbable que les persones que els ocupin esdevinguin diputats o consellers. L’acord subscrit també recull que Esquerra tindrà un representant al comitè de campanya.

stats