PRIMÀRIES
Política 09/06/2018

Els candidats ja han votat i MÉS sabrà anit qui són els dos caps de cartell

Els candidats ecosobiranistes han fet una setmana d’intensa campanya a les xarxes

Jaume Ribas
4 min
MÉS tria avui els dos caps de cartell

PalmaEls quatre candidats de MÉS ja han votat a les primàries. A alguns punts de votació han votat tots els inscrits i han tancat o només han obert el matí. L'últim en fer-ho serà el de Palma, que s'ha situat a l'Escorxador. En aquest lloc serà on se seguiran els resultats una vegada que acabin les votacions, a les 20 h.

Fina Santiago o Miquel Ensenyat? Guillem Balboa o Bel Busquets? Són les dues preguntes que hauran de respondre avui els militants, simpatitzants i inscrits a les primàries de MÉS per Mallorca, que es duen a terme aquest dissabte.

Santiago i Ensenyat competiran per liderar la candidatura de MÉS al Parlament i al Govern de les Illes Balears, mentre que Balboa i Busquets ho faran al Consell. Tant en un cas com en l’altre, el perdedor passarà a ser el número 2 del guanyador. D’aquesta manera, MÉS elegirà dos cartells electorals paritaris i formats per tàndems.

Travesses

La majoria de veus apunten a una victòria tranquil·la d’Ensenyat

L’actual president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va ser el primer a donar a conèixer la voluntat de ser el candidat de MÉS a la presidència del Govern. La majoria de fonts asseguren que és el candidat més ben posicionat per imposar-se en els comicis interns, ja que rebrà el suport gairebé unànime del PSM, el partit majoritari dins MÉS per Mallorca.

La rival serà l’actual consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, que forma part d’IniciativaVerds, l’altre partit membre de MÉS. L’executiva de MÉS no va permetre que Santiago ocupàs el lloc de màxima rellevància institucional dels ecosobiranistes, la Vicepresidència del Govern, que finalment va ocupar Bel Busquets.

Per contra, les travesses dels membres de MÉS apunten que la disputa pel lideratge al Consell serà més intensa, tot i que Busquets parteix amb un petit avantatge.

Suports

Ensenyat i Busquets són favorits a la Part Forana

Diverses persones vinculades a MÉS per Mallorca han anat fent públic durant la campanya de primàries el seu suport a un candidat o un altre.

L’exdiputada independent Margalida Capellà i el coordinaodr general de MÉS per Palma, Miquel Àngel Contreras, han manifestat el suport a Santiago i Balboa. Altres dirigents importants com la regidora de Cort Neus Truyol i el director general d’Esports, Carles Gonyalons, també han donat suport a aquests dos candidats. El batle de Palma, Antoni Noguera, ha donat suport públic a Santiago i va participar en un acte amb Busquets.

En canvi, l’històric Pere Sampol, el conseller del Consell de Mallorca Joan Font i el director de l’Agència de Turisme de Balears, Jaume Alzamora, han donat suport a Busquets. De fet, Alzamora ha donat suport alhora a Busquets i Ensenyat, i el batle de Sóller, Jaume Servera, també s’ha implicat en la campanya de l’actual president del Consell. En general, tot apunta que Ensenyat i Busquets, ambdós membres del PSM, tenen més suports a la Part Forana, on aquest partit és més fort. Fina Santiago, en canvi, rep el suport d’IV i d’un bon grapat d’independents, igual que Guillem Balboa, que és independent.

Fonts del partit assenyalen que, com en el cas de Contreras o Noguera, hi ha molts de militants del PSM que no aposten pels candidats de la seva formació i que, en qualsevol cas, el sentit del vot és molt variat i no el determina el partit d’origen de cadascun dels votants i militants de la coalició MÉS.

A més a més, les paperetes pel Parlament i pel Consell són diferents i les combinacions de vots dels militants són diverses i no es mouran únicament per afinitats partidistes.

Campanya

Els candidats s’han centrat en les xarxes socials

Les xarxes socials ha estat l’espai que més han aprofitat els candidats per fer campanya i mobilitzar els seus afins, que han compartit fotos o missatges de suport. D’ençà que s’inicià la campanya, tots quatre han renovat les seves imatges a les xarxes.

Els que més sembla que hi han invertit són el candidat al Parlament Miquel Ensenyat i la candidata al Consell Bel Busquets, ambdós del PSM, que han fet dos vídeos amb la mateixa estètica passejant per Palma. La comissió de primàries de MÉS va organitzar dimarts un acte a Can Alcover, a Palma, en què els quatre candidats varen presentar els seus projectes i els militants varen poder fer-los preguntes.

Així i tot, els aspirants a encapçalar les llistes ecosobiranistes han organitzat les seves pròpies trobades amb afins i militants. En aquest sentit, Bel Busquets ha estat la candidata més activa i ha visitat diferents pobles, com ara Artà i sa Pobla. Per altra banda, Fina Santiago ha prioritzat la campanya a través de Facebook i ha organitzat dues transmissions en directe en què ha respost preguntes dels inscrits al procés utilitzant l’etiqueta #FinaRespon.

Logística

4.000 persones amb dret a vot a 40 punts de l’illa

Als 2.400 militants i simpatitzants de MÉS amb dret a participar en aquestes primàries, cal afegir-hi les 1.800 persones que s’han inscrit al cens específicament per votar en els comicis interns. Així doncs, més de 4.000 persones tindran dret a vot en aquest procés. Hi haurà 40 punts dse votació repartits pels diferents pobles de Mallorca i la possibilitat de votar telemàticament si prèviament s’ha sol·licitat.

A Palma existirà un sol punt de votació, situat a l’Escorxador, des d’on també es farà el seguiment i la proclamació dels resultats. La votació acabarà a les 20 h, però els punts de votació d’alguns pobles tancaran abans. Es preveu que a les 20.30 h se sàpiguen les dades de participació i que els candidats guanyadors s’anunciïn cap a les 22 h.

stats