Política 27/01/2018

MÉS retreu al govern central la "passivitat absoluta" davant del canvi climàtic

Els ecosobiranistes reclamen a Mariano Rajoy que compleixi les seves promeses

Ara Balears
2 min
La disponibilitat d’aigua dolça s’ha reduït un 25% al planeta.

Palma"Passivitat absoluta". És la descripció que MÉS per Mallorca ha determinat aquest dissabte sobre les polítiques del govern central en matèria de canvi climàtic. En roda de premsa, la formació ha denunciat la "perillosa actitud" de l'Estat davant el risc que suposa aquest fet. Han retret al president, Mariano Rajoy, que ignori aquesta amenaça. En aquest sentit, el diputat Josep Ferrà, ha remarcat que "la població està conscienciada i preocupada i vol un compromís que per part del govern central no arriba".

I, mentrestant, la societat es manté a l'espera de les promeses de Rajoy. Els ecosobiranistes han recordat que va ser primer, a finals de 2015 a la conferència mundial sobre el canvi climàtic, que el president es comprometia a aprovar una llei de canvi climàtic i a augmentar de manera substancial les ajudes per a la reducció d'emissions. Una escena que es va repetir a la mateixa cimera l'any següent, a Marràqueix: "Ho va tornar a prometre i encara estam esperant".

Espanya tampoc no té en compte el compliment del protocol de Kyoto, que estableix la necessitat de reduir les emissions de gasos. MÉS denuncia que, mentre els països desenvolupats han intensificat la implantació de plaques solars, el govern del PP penalitza aquesta energia amb l'impost al Sol. "Només s'explica per la subordinació del govern espanyol a les grans companyies elèctriques", critica la formació en un comunicat.

La llei a les Illes

MÉS ha volgut reivindicar el seu model, contrari a les polítiques populars. Creuen en l'Acord de País i en la necessitat de fer via cap al canvi de model energètic. En aquesta direcció, asseguren que la UE anima les Illes ser líders en transició energètica. De fet, el director general d'energia i canvi climàtic, Joan Groizard, ha recordat el compromís del Govern per tancar la central d'Es Murterar, un compromís que Madrid rebutja. La resposta estarà, ara, a Brussel·les, on es denunciarà aquesta situació.

Per altre costat, Groizard ha explicat que el Govern prepara la llei de canvi climàtic i transició energètica -s'està a punt de presentar l'esborrany-, redactada a partir d'un "llarg procés participatiu".

stats