COALICIONS
Política 14/09/2018

MÉS reserva llocs a les llistes electorals per a EUIB i ERC

Una assemblea va aprovar ahir el reglament de les primàries que faran al novembre

Jaume Ribas
3 min
El coordinador general de MÉS, Guillem Balboa, durant la intervenció a l’assemblea de la formació a les Cases dels Mestres de Santa Maria.

PalmaMÉS per Mallorca va organitzar ahir horabaixa a Santa Maria una assemblea per aprovar el reglament de les primàries. La confecció de les llistes electorals dels ecosobiranistes s’ha fet en dos processos separats: en una primera fase ja es varen elegir Miquel Ensenyat i Fina Santiago per encapçalar la candidatura al Parlament, i Bel Busquets i Guillem Balboa per liderar la candidatura al Consell de Mallorca. El 10 de novembre, d’acord amb el text aprovat ahir, s’elegiran la resta de candidats, els que van del lloc número 3 fins al final de la llista.

A més, el reglament aprovat també preveu que la direcció del partit, la comissió executiva, pugui proposar una reserva de llocs per a “persones independents o d’altres partits amb les quals s’hagi arribat a un acord o signat un conveni”. Amb aquesta expressió, MÉS es refereix a Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB) i Esquerra Republicana (ERC), amb qui estan negociant una coalició.

El mateix dissabte 10 de novembre es faran també les primàries per confeccionar les llistes a Palma i a la resta de municipis on la formació opti per aquest sistema a l’hora de preparar les llistes. En principi, no hi ha dubte que el cap de llista a Cort serà el batle actual, Antoni Noguera, i que l’acompanyarà en el segon lloc la regidora i presidenta d’Emaya, Neus Truyol. No està tan clar qui formarà part de la llista a Cort a partir del lloc tres i és previsible que alguns dels actuals regidors no repeteixin en el seu càrrec al ple de l’Ajuntament.

Junts, però no mesclats

Fonts de MÉS afirmen que els ecosobiranistes estan sent “generosos” amb les seves propostes a Esquerra Unida i asseguren que la seva oferta va més enllà del que “els sectors d’EUIB contraris a anar amb MÉS esperaven”.

Esquerra Unida està davant un dilema estratègic seriós: a escala estatal, el partit comandat per Alberto Garzón avança cap a una integració cada vegada més intensa a Podem amb la marca Units Podem. EUIB, en canvi, té autonomia per elegir les seves aliances i l’aliança amb MÉS seria més o menys llarga, però es plantejaria segurament en termes de coalició i no de progressiva absorció.

Una eventual entesa de MÉS i Esquerra Unida els faria anar junts, però cadascú conservaria la seva autonomia i hi hauria d’haver un acord clar sobre la marca, el repartiment dels recursos econòmics i la presència a les llistes.

En el cas d’Esquerra Unida, la situació és diferent. Al marge de l’acord a què s’arribi a curt termini, els republicans aspiren a una entesa més estable, tal vegada una integració, amb MÉS per Mallorca. De fet, ERC ja forma part de MÉS a Menorca i cal recordar que, el 2014, els republicans ja entraren a formar part de la coalició ecosobiranista, tot i que les posteriors disputes durant el procés de primàries va fer saltar l’entesa pels aires.

Eivissa, clau

La coalició de MÉS amb ERC i, sobretot, amb EUIB és vital a l’illa d’Eivissa, on MÉS no té presència ni cap aliat clar. El tinent de batle de Vila, Joan Ribas (Guanyem), va formar part de la llista de MÉS a les eleccions generals del desembre de 2015 i podria ser una de les persones clau més beneficiades per aquest acord, en cas que també afectàs les Pitiüses. MÉS per Mallorca insisteix que és una força insularista de Mallorca, però es veuria objectivament beneficiat si tingués un aliat estable i més o menys equivalent a Eivissa. Guanyem o una candidatura semblant podria complir aquest paper, especialment si té el suport d’EUIB.

stats