Política 01/10/2018

MÉS recorda "les imatges que escarrufen" de l'1 d'octubre

Ciutadans alerta dels paral·lelismes entre Balears i Catalunya i el PP assegura que vol evitar un referèndum a Balears

Jaume Ribas
2 min
Els diputats Miquel Gallardo i Joana Aina Campomar.

PalmaMÉS per Mallorca ha recordat aquest dilluns els fets de l’1 d’octubre de l'any passat a Catalunya i ha assegurat que el partit "no deixa de donar suport al poble de Catalunya i a decidir".

La diputada Joana Aina Campomar ha reiterat també que rebutgen "les imatges de violència de les forces de seguretat" que es produïren aquell dia i que "escarrufen i ens haurien de fer pensar". Així mateix, ha fet una crida al diàleg: "si no, no hi ha solució als conflictes polítics".

Per contra, la portaveu del PP, Marga Prohens, ha dit que el seu partit "no consentirà un referèndum d'independència a les Illes Balears". La conservadora ha alertat que MÉS té la intenció d'organitzar-ne un l'any 2030, tot i que és una proposta que va sorgir de manera embrionària dins el partit ecosobiranista i que fa temps que s'ha retirat.

Així mateix, Prohens ha lamentat "el que a aquestes hores està passant a Catalunya" durant el primer aniversari de l'1-O i ha denunciat el tancament de carreteres i les agressions a manifestants i policies.

Prohens també s'ha pronunciat sobre la iniciativa que ha presentat MÉS al Parlament per reconèixer a la cambra l'existència de presos polítics després que, durant el debat de política general, una diputada del PP s'equivocàs de vot i permetés aprovar l'oposició de la cambra a l'aplicació de l'article 155. "En el PP tenim clar que hi ha polítics presos que han de seguir presos i polítics fugits que varen fer un flac favor als seus companys de partit", ha dit.

Cs veu "paral·lelismes" amb Catalunya

En la seva compareixença, el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, també ha recordat l'efemèride de "l'intent de cop d'Estat feliçment fracassat" de l'1 d'octubre del 2017. Pericay ha agraït el paper que tingueren la policia espanyola i el rei Felip VI i la "mobilització ciutadana" unionista del 8 d'octubre.

Així mateix, ha insistit en els "paral·lelismes" entre l'actual situació a Balears i la que es vivia fa uns anys al Principat. Pericay s'ha referit a "l'adoctrinament" a les escoles, a la "imposició" del català per treballar a l'administració pública i a les "subvencions a entitats i a mitjans de comunicació sobiranistes que si no fos per això ni tan sols existirien". A més, el portaveu de Ciutadans també ha criticat la "passivitat" del PSIB amb els seus socis de MÉS, que "han manifestat unes simpaties evidents amb el que passa a Catalunya".

En canvi, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha dit que "els paral·lelismes" dels que alerta Cs són "un desbarat". "El que es viu aquí és molt diferent al que es vivia a Catalunya fa 7 o 8 anys", ha dit Alcover, que també ha recordat que tot i que existeix un "sentiment nacionalista" l'indepentisme és "mínim".

El socialista també s'ha referit a la proposta presentada per MÉS per Mallorca sobre l'existència de presos polítics. "No hi podem estar d'acord", ha assegurat, tot i que s'ha mostrat a favor de donar suport a aquells punts que tenen a veure amb la petició de diàleg per solucionar la qüestió catalana.

stats