Política 31/05/2018

MÉS presenta els seus candidats per a unes primàries tranquil·les

Miquel Ensenyat i Fina Santiago es disputaran la candidatura al Parlament, i Bel Busquets i Guillem Balboa competiran per encapçalar la llista ecosobiranista al Consell de Mallorca

Jaume Ribas
4 min
Bel Busquets, Miquel Ensenyat, Fina Santiago i Guillem Balboa durant la presentació de candidatures al Molinar.

PalmaMÉS per Mallorca ha fet aquest dijous la presentació pública de les quatre persones que aspiren a liderar les llistes electorals del partit en les eleccions del maig de 2019. No hi ha hagut sorpreses i els quatre precandidats s'han oficialitzat com a únics candidats: Miquel Ensenyat i Fina Santiago competiran per liderar la llista ecosobirnaista al Parlament, mentre que Bel Busquets i Guillem Balboa ho faran al Consell de Mallorca.

Després de l'acte de presentació d'aquest dijous al Molinar, comencen unes primàries sense sorpreses en un partit que, després d'un dur congrés a Lloseta i setmanes de confusió i disputes per la presentació de candidats, ha optat per tancar files i convocar un procés intern tan ordenat com sigui possible.

Dimecres vespre, el partit informava que els seus quatre candidats a les primàries presentaven el mateix nombre d'avals, 60. El mínim necessari eren 50. Amb aquesta entesa prèvia i en paraules de la candidata i co-coordinadora general Bel Busquets, es confirma que "el tarannà d'aquestes primàries ja demostra que no hi ha voluntat de divisió dins el partit".

Als 2.400 militants i simpatitzants de MÉS amb dret a participar en aquestes primàries, cal afegir-hi les 1.800 persones que s'han inscrit al cens de primàries específicament per votar els comicis interns. En total, i malgrat que falta revisar el cens definitiu, més de 4.000 persones tindran dret a vot en aquests comicis.

En el model de primàries pel qual ha optat MÉS, els perdedors de la competició pel Consell de Mallorca i pel Parlament seran els número 2 dels guanyadors de les primàries, de manera que els quatre candidats coparan el primer i el segon lloc de les llistes ecosobiranistes a les dues institucions.

La votació dels candidats de MÉS al Parlament i el Consell es farà el dissabte 9 de juny. Les urnes tancaran a les vuit del vespre i s'espera que a les deu ja se'n pugui saber el resultat. Dimarts que ve, dia 5, el partit organitzarà l'únic acte de campanya. Serà a Can Alcover, a Palma, i cada candidat disposarà d'un temps per exposar el seu projecte. Passat aquest procés, MÉS encetarà una segona fase d'elecions primàries per configurar la resta de les llistes electorals de la formació, que es preveuen per a després de l'estiu.

El candidats a la presidència

Les primàries per encapçalar les llistes al Parlament i per ser la persona de MÉS que aspiri al Consolat de Mar es decidiran entre dos valors segurs del partit amb una important experiència política: Miquel Ensenyat i Fina Santiago.

Miquel Ensenyat

Miquel Ensenyat ha afirmat aquest dijous que es presenta a les primàries per "fer sortir la gent de casa" i que els militants "s'impliquin" en el procés de primàries. Ensenyat és actualment president del Consell de Mallorca i ha estat deu anys batle d’Esporles, una experiència que el candidat ha volgut exhibir com un dels seus punts forts.

Ensenyat ha rebutjat admetre que parteix com a favorit i ha destacat que "partim tots amb igualtat de condicions". Així mateix, el president del Consell de Mallorca ha recordat que tots quatre candidats han acordat presentar els mateixos avals a fi d'evitar unes "primàries més punitives".

Ensenyat va ser el primer que va anunciar la seva candidatura per disputar les primàries a la llista de MÉS al Parlament, tot i que abans ja hi havia rumors –als quals ell mateix va contribuir– que Santiago seria candidata. El seu principal argument per governar és que “podria fer més vots” i no ha exhibit grans diferències ideològiques amb la seva rival.

Fina Santiago

La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha afirmat que es presentava com a candidata convençuda que podia contribuir que es formàs un nou govern progressista després de les eleccions del 2019. Així mateix, s'ha mostrat com un perfil "d'esquerres" i ha posat l'accent en la temàtica social, conscient que el seu rival representa la tradició més nacionalista o sobiranista del partit.

La majoria de travesses internes apunten que Ensenyat, amb el suport de la major part de l'aparell del PSM, pot imposar-se amb relativa facilitat. En aquest sentit, Santiago ha afirmat avui que sap que "Miquel Ensenyat arranca com a favorit". Fins i tot, la consellera de Serveis Socials ha insinuat que "podria haver retirat la seva candidatura", però ha desestimat fer-ho per "mantenir la diversitat".

Després de la dimissió de Biel Barceló, Santiago es va postular com a possible vicepresidenta amb vista a ser candidata, però la direcció del partit acabà optant per Bel Busquets, que va assumir finalment la vicepresidència del Govern i la Conselleria Turisme. En aquestes primàries, Santiago té el suport de bona part d’Iniciativa –un dels dos corrents majoritaris de MÉS, juntament amb el PSM– i d’alguns independents.

Els candidats al Consell de Mallorca

Les primàries al Consell de Mallorca es presenten en principi més obertes que les del Parlament i no hi ha un favorit clar. A més, aquests comicis enfrontaran els dos co-coordinadors del partit, Bel Busquets i Guillem Balboa. Tot i aquesta competició entre els dos màxims dirigents de MÉS, el model de primàries farà que el perdedor sigui el número 2 del guanyador, fet que pot ajudar a disminuir la tensió interna i el grau d'enfrontament.

Bel Busquets

Bel Busquets és vicepresidenta i consellera de Turisme, secretària general del PSM i també coordinadora general de MÉS, un càrrec que comparteix amb el seu adversari a les primàries pel Consell de Mallorca, Guillem Balboa. Busquets és professora i una de les directives de la cooperativa Mata de Jonc.

Guillem Balboa

El batle d’Alaró ha estat el darrer a anunciar la seva candidatura per disputar el primer lloc a les llistes de MÉS al Consell de Mallorcal. Balboa és només de MÉS i no pertany al PSM ni a Iniciativa, malgrat que algunes fonts el situen més a prop d’aquest segon sector.

stats