Política 15/02/2020

MÉS es planta al Pacte amb l’aeroport, el finançament i el català

Els ecosobiranistes no estan disposats a fer renúncies en àrees que impliquen una major autonomia per a les Balears

Maria Llull
3 min
MÉS es planta al Pacte amb l’aeroport, el finançament i el català

PalmaMentre que Podem manté una actitud poc -per no dir gens- bel·ligerant en el si del Pacte, sobretot després d’haver superat la polèmica pels plusos dels alts càrrecs que són de fora de les Illes Balears, MÉS té una actitud més combativa. Els ecosobiranistes s’han plantat en tres trinxeres clau, en les quals no pensen cedir davant dels socialistes: l’ampliació de l’aeroport de Palma, la reforma del finançament autonòmic i el català -tant en la futura llei educativa com en la sanitat.

MÉS s’ha de mantenir ferm en aquestes tres trinxeres perquè ja ha cedit terreny en alguns assumptes clau, durant aquesta legislatura i també en l’anterior, i el mateix partit ha reconegut que aquestes cessions l’han afectat electoralment. El cas més evident, que encara pesa, segons admeten fonts de la direcció d’aquesta formació, és el de l’autopista de Llucmajor-Campos. Però no és l’únic.

La darrera setmana ha estat marcada per la negativa de l’equip de govern del Consell de Mallorca a obrir una comissió d’investigació sobre l’escàndol d’explotació sexual de menors tutelats per l’IMAS. “Nosaltres havíem manifestat que s’havia de fer, perquè era necessari que compareguessin els càrrecs, però el PSIB no l’ha volguda”, expliquen fonts de la direcció del partit, que també lamenten la manca de pronunciament de Podem. Això no obstant, els ecosobiranistes també destaquen que ha estat gràcies a la seva pressió que a la comissió d’experts que va aprovar finalment el ple del Consell hi haurà espai per a compareixences, incloses les dels responsables polítics. Així i tot, fonts de la directiva asseguren que els hauria agradat més “una comissió d’investigació”.

“És veritat que la legislatura passada hi va haver moltes reculades”, reconeixen des del partit. D’altra banda, les negociacions per formar el Govern actual no varen satisfer les demandes de MÉS de tenir tres conselleries -els ecosobiranistes es varen haver de conformar amb dues, més una secretaria autonòmica-. “Quan pactes, has de fer concessions i saber quina és la força que tens”, comenten.

Però la renovació del partit, amb Toni Noguera al capdavant com a nou coordinador, ha intensificat el to reivindicatiu dels ecosobiranistes. “L’aeroport, el finançament i el català són tres temes fonamentals. Potser no tenen un impacte mediàtic tan elevat, però remeten a qüestions de sobirania”, diuen fonts ecosobiranistes. El partit no només s’ha mostrat enèrgic en contra de l’ampliació d’aquesta infraestructura aeroportuària, sinó que també en reivindica la cogestió. Així mateix, hi ha satisfacció perquè “el PSIB s’ha convençut que això no pot anar d’aquesta manera”.

Però, independentment del poder d’influència que tenen els ecosobiranistes en el Pacte, hi ha certa preocupació perquè les decisions del govern de Pedro Sánchez puguin marcar el compàs a les Balears. “Som conscients que el posicionament del PSIB és relatiu, però de moment n’estam satisfets. És preferible que el Govern segueixi la línia de MÉS que no que MÉS s’hagi de desmarcar”, assenyalen des de la directiva.

Pel que fa al finançament, MÉS no està disposat a fer concessions en la línia reivindicativa de l’Executiu. A banda de reclamar que el REB es faci efectiu i se’n culmini la part fiscal, els ecosobiranistes esperen que “es notin les polítiques socials i d’esquerres des de l’Estat” en aquest àmbit. “Serà difícil, però exigirem al PSIB el mateix que al PSOE. Hem firmat un acord amb ells i han de mostrar coherència i un posicionament clar per a un millor finançament”, diuen.

La llei d’educació serà un altre dels camps de batalla els propers mesos. Ja fa temps que MÉS reclama que el català ha d’estar garantit com a llengua vehicular de l’ensenyament, i aquest és un “mínim irrenunciable” per a la formació, segons va deixar palès divendres Toni Noguera. Els ecosobiranistes ja varen haver de pressionar quan el Govern va intentar eliminar el català com a requisit per dirigir l’Institut d’Indústries Culturals el setembre passat. De fet, varen aconseguir que la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, rectificàs i el Govern exigís un B2 per accedir al càrrec. I també es varen plantar quan la Conselleria d’Educació va intentar eliminar el Pla de Formació Lingüística i Cultural per a docents (FOLC).

Els ecosobiranistes consideren necessari que el PSOE ofereixi “més espais de diàleg”, sobretot després d’unes negociacions de govern en les quals “varen ser poc generosos” i varen “pressionar” reforçats pels “resultats electorals”. “Potser ens falta una veu que articuli el discurs dins el Govern, perquè tenim conselleries separades. Però treballam des del partit amb Noguera fent aquest paper”, sentencien.

stats