ASSEMBLEA GENERAL
Política 10/03/2018

Busquets i Balboa comparteixen bicefàlia a MÉS

Balboa compartirà poder amb Busquets perquè el volen promocionar com a candidat al Consell

Jaume Ribes
4 min
EL CONGRÉS ES DUU A TERME AL TEATRE DE LLOSETA.

LlosetaMÉS aposta per un doble lideratge i la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, compartirà el càrrec de coordinadora i portaveu de la formació amb el batle d’Alaró, Guillem Balboa. Tot i això, el text, que ahir es va aprovar en el congrés del partit, inclou un matís: mentre que Busquets es proposa per al càrrec de “portaveu institucional”, Balboa serà previsiblement “portaveu intern”. Segons que assenyalen algunes fonts, la promoció del batle d’Alaró, que serà una de les dues màximes autoritats del partit, podria fer-se amb la intenció de promocionar-lo com a candidat al Consell de Mallorca.

Si bé un sector important del PSM proper a Busquets apostava perquè MÉS tingués una sola persona coordinadora i dues portaveus adjuntes, finalment, s’ha optat per mantenir la bicefàlia, és a dir, el doble lideratge de la formació. Aquesta decisió forma part de les negociacions simultànies del model organitzatiu i de la formació de l’executiva, que fa dies que mantenen els diferents sectors de MÉS i que, de fet, s’allargaren fins que va començar el congrés ahir horabaixa. L’Assemblea va començar amb més de quaranta minuts de retard a causa d’aquestes negociacions, que varen protagonitzar un total de sis persones: la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, i el seu cap de gabinet, Lluís Apesteguia, tots dos de MÉS; el regidor a Mancor i ponent de la ponència d’organització Miquel Gallardo, i el batle d’Alaró, Guillem Balboa, tots dos independents, i el regidor d’Inca, Biel Frontera, i la regidora de Cort, Neus Truyol, tots dos d’Iniciativa-Verds.

Nova organització

Una altra de les modificacions importants en el funcionament de MÉS que l’Assemblea va aprovar incloure és la modificació absoluta del Consell Polític. Aquest òrgan, que és el que més poder de decisió té entre congressos i que marca la línia política de l’executiva, deixarà de tenir membres elegits en primàries i hi podran accedir tots els militants. Aquest canvi respon a una esmena impulsada pel diputat Josep Ferrà. Amb la nova estructura, l’Assemblea i l’executiva guanyen pes i es preveu que funcionaran d’una manera més àgil.

Els militants de MÉS hauran d’elegir avui en primàries les persones que han de formar part de l’executiva del partit. D’aquestes, les que ocupin els càrrecs més importants seran elegides conjuntament en una llista de consens formada per sis persones. Ahir es va acabar de negociar aquesta llista, de la qual formaran part, a més de Balboa i Busquets com a coordinadors i portaveus, quatre persones més. Són la diputada Joana Aina Campomar, com a secretària d’Organització; el regidor a Inca Biel Frontera, com a secretari de Finances; el cap de gabinet de Turisme, Lluís Apesteguia, com a secretari de Comunicació i, per últim, la regidora d’Inca, Alice Weber, com a secretària d’Acció Política.

El regidor de Mancor, Miquel Gallardo, i el regidor de Manacor, Miquel Oliver, varen ser els redactors de la ponència d’organització que pretenia unificar el lideratge del partit i que, finalment, ha estat modificada per les esmenes en diversos punts clau. Al contrari del que pretenien els dos Miquels, no hi haurà finalment una sola coordinadora general que aglutini la major part del poder intern, que previsiblement hauria estat Busquets, sinó que aquesta compartirà el càrrec amb l’actual batle d’Alaró, Guillem Balboa.

La segona jornada

La III Assemblea General de MÉS per Mallorca es duu a terme en dos dies, l’horabaixa d’ahir i tot el dia d’avui, al teatre de Lloseta. Avui es debatrà i votarà la ponència política a primera hora, el text que ha de definir el rumb polític de MÉS i els seus trets ideològics. Tanmateix, el més destacat de la jornada d’avui serà la presentació i votació de les candidatures que han de liderar la formació i formar part de l’executiva. A més dels sis membres elegits en una llista de consens, l’òrgan executiu de MÉS per Mallorca es completarà amb vuit membres, quatre dones i quatre homes, elegits individualment, i quatre representants dels grups de MÉS a les principals institucions de l’illa: el Govern, el Parlament, el Consell i l’Ajuntament de Palma.

Tot el peix venut

El document d’organització que es va votar ahir i l’executiva que s’elegirà avui s’han negociat en tot moment conjuntament, de manera que, una vegada coneguda la candidatura de consens a les primàries, els principals punts de desacord de l’Assemblea estan resolts.

Tot i això, manquen per debatre i aprovar la ponència política del partit i quatre documents estratègics de caràcter sectorial. Es tracta dels textos sobre els àmbits d’Igualtat i Feminisme, de Model Social, de Sobirania i d’Economia, que han preparat diversos ponents i que marcaran les línies d’actuació en aquests quatre àmbits concrets.

Els dos nous coordinadors i portaveus, Busquets i Balboa, faran demà els discursos de cloenda del congrés de MÉS per Mallorca. La formació també ha convidat representants de partits afins que saludaran breument la militància ecosobiranista. Intervindran en aquests parlaments membres d’EH Bildu, del Bloc Nacionalista Gallec, de Catalunya en Comú, de Compromís, d’Esquerra Republicana de Catalunya, de Guanyem Eivissa, de MÉS per Menorca i de Gent per Formentera.

stats