Política 15/02/2019

MÉS proposa a les esquerres una plataforma per a les eleccions estatals

L’anvançament electoral suposa un nou entrebanc per a l’aprovació del REB

Maria Llull
3 min
TROBADA L’executiva de MÉS per Mallorca es va reunir ahir per tractar l’avançament electoral.

PalmaL’executiva de MÉS per Mallorca va decidir ahir proposar als partits i entitats socials d’esquerres conformar una plataforma unitària per a les eleccions del proper 28 d’abril. La formació ecosobiranista descarta que s’hi integrin partits d’àmbit estatal per al Congrés, però sí que proposa una coalició amb Podem, PSIB, EU i ERC per al Senat. Les línies vermelles per confluir a la Cambra Alta són “la defensa de polítiques progressistes i el rebuig explícit al 155”, segons va explicar Lluís Apesteguia, membre de l’executiva de MÉS.

“Hem considerat imprescindible una concurrència de les propostes amb possibilitats, per tal d’aconseguir un bon resultat electoral”, comentà. “És un moment d’excepcionalitat democràtica i volem iniciar de manera imminent un procés de diàleg amb entitats i partits”, afegí.

Quant al Senat, Apesteguia considerà probable que el PSIB pugui formar part de la plataforma d’esquerres, sobretot perquè “no va treure cap senador” les passades eleccions. “Aquests anys hi ha hagut una majoria absoluta del PP, i hem comprovat que és important ser-hi”, sentencià.

Un nou entrebanc per al REB

L’avançament electoral també suposa un nou entrebanc per a l’aprovació del Règim Espacial de les Illes Balears. Així ho va reconèixer ahir el senador del PSIB, Francesc Antich. “Tot és molt estret”, va apuntar, en referència a la manca de temps, ja que només es duran a terme dos consells de ministres fins a la dissolució de les Corts, el 5 de març. El senador socialista considerà que “aquesta situació altera” el calendari de les actuacions previstes per l’executiu de Sánchez. Malgrat això, Antich va voler subratllar que “el Govern de les Illes Balears ha fet la seva feina, amb una proposta molt més bona que l’intent de REB amb Rajoy”.

El diputat socialista al Congrés Pere Joan Pons va destacar que les eleccions anticipades seran “una bona oportunitat per confrontar projectes”. “A part d’anar a manifestacions i portar banderes, hauran d’explicar quina és la seva proposta alternativa”, assenyalà Pons, en al·lusió als partits de dreta.

Una notícia bona i dolenta

El president del Partit Popular de les Illes Balears, Biel Company, considerà que l’avançament electoral anunciat per Pedro Sánchez és “una bona notícia”, encara que amb una cara dolenta. “La mala notícia és que ho hauria d’haver fet abans i que arriba amb vuit mesos de retard”, digué. El líder del PP balear criticà que Sánchez “hagi utilitzat la Moncloa per fer un míting polític del PSOE”. “La seva manera de sortir demostra que és incapaç de governar Espanya”, afirmà.

Company també va demanar a la presidenta del Govern insular, Francina Armengol, que es “plantegi” un avançament de les eleccions autonòmiques. “Armengol hauria fet bé d’avançar les eleccions. S’ho podria plantejar”, va dir. Segons el president popular, “el Govern balear fa aigua pels quatre costats” en una legislatura que considerà “esgotada”.

La diputada del PP al Congrés Àgueda Reynés criticà la decisió de Sánchez de convocar les eleccions generals i autonòmiques en dies diferents. “Dues convocatòries tan properes no són bones. Hauria estat més positiu fer-ho tot el 26 de maig”.

Evitar que governi la dreta

El candidat de Podem al Govern i diputat al Congrés, Juan Pedro Yllanes, subratllà que “cal evitar que la pitjor dreta que hi ha a Europa s’instal·li al govern d’aquest país”. “Hem de convèncer la gent i mobilitzar-la perquè vagi a votar”, afegí. Yllanes insistí en la necessitat de mobilitzar el vot progressista d’esquerres a les Balears.

El portaveu de Ciutadans al Parlament balear, Xavier Pericay, assenyalà que la formació taronja va rebre amb “satisfacció” la notícia, perquè fa nou mesos que la seva formació demana eleccions. Pericay també considerà que la compareixença de Sánchez va ser “vergonyosa”, ja que es va convertir en “un míting fora de lloc”.

stats