Política 26/04/2018

Josep Ferrà (MÉS): "L'esborrany de pressupostos de l'Estat és un mal projecte per a les Balears"

MÉS per Mallorca proposa que el transport marítim entre illes i de connexió amb la Península tingui un 75% de descompte per resident i una compensació pel transport de mercaderies

Jaume Ribas
2 min
Els diputats de MÉS, Josep Ferrà i Joana Aina Camponar, treballant en la presentació de les esmenes als pressupostos generals de l'Estat.

PalmaMÉS per Mallorca ha fet públiques avui les 18 esmenes a l'esborrany de pressupostos generals de l'Estat que s'està tramitant actualment al Congrés i que podria ser finalment aprovat gràcies al suport dels nacionalistes bascos del PNB. Els valencians de Compromís, aliats de MÉS, seran els encarregats de fer arribar a la cambra baixa les propostes dels ecosobiranistes mallorquins, que no hi tenen representació.

Les 18 esmenes als pressupostos de l'Estat suposen 452,7 milions d'euros, més de 300 dels quals són d'inversió directa a Balears. La intenció de la formació és “compensar l'infrafinançament històric de les Illes”. A més de les esmenes presentades avui, el conseller electe de MÉS al Consell de Mallorca, Pere Fuster, ja en va avançar ahir una que demanava més inversions ferroviàries.

El també portaveu parlamentari de MÉS, Josep Ferrà, ha destacat la importància de l'esmena per al 75% de descompte aeri i marítim. "Hi incorporam el transport marítim perquè se sol oblidar a l'hora de parlar de descompte de resident i perquè, del 50% actual, l'Estat només n'aporta un 25%, i deixa la resta a la comunitat", ha dit.

Així mateix, segons Ferrà, MÉS presenta aquestes esmenes perquè considera “que aquest projecte de pressupostos és un mal projecte per a les Illes Balears i per a les polítiques progressistes de l'Estat".

A més dels descomptes en el transport, la resta de les esmenes presentades per MÉS per Mallorca fan referència a les inversions en patrimoni de costes, les inversions estatuàries en infraestructures, la reforma de la Platja de Palma, les ajudes per a l'accés a l'habitatge i l'aposta per les energies renovables, entre d'altres.

El PSOE pressiona pel 75%

El PSIB esperarà fins demà divendres per donar a conèixer les esmenes del grup socialista al Congrés. Ho farà a Eivissa, aprofitant la visita del responsable d'Economia del PSOE, Manuel Escudero, en un acte en què també participaran el president del Consell d'Eivissa, Vicent Torres, i la diputada per Balears Sofía Hernanz. A Mallorca, el diputat al Congrés Pere Joan Pons i el senador i ex-president Francesc Antich presentaran també les esmenes dels socialistes demà dematí.

El Senat va aprovar en la sessió d'ahir dimecres una moció amb una esmena del grup socialista que insta el Govern central a incloure el descompte del 75% per a Balears i Canàries. Aquesta mesura de pressió que el PP ha hagut d'acceptar a la cambra alta espanyola se suma a les pressions que han fet els diferents partits i els governs autonòmics, tant de Canàries com de les Illes Balears.

stats