Política 08/01/2019

MÉS anirà a les eleccions europees en coalició amb Compromís

Un sol vot ha decantat l'assemblea per aquesta opció i ha fet que es rebutjàs l'oferta d'Esquerra Republicana que els ecosobiranistes també tenien sobre la taula

Jaume Ribas
2 min
Els assistents a l'assemblea de MÉS al teatre sindical de Comissions Obreres.

PalmaMÉS per Mallorca es presentarà a les eleccions al Parlament Europeu amb aliança amb Compromís. Així ho ha decidit aquest dimarts vespre l'assemblea de la formació per un sol vot de diferència. El partit havia convocat aquesta assemblea al teatre sindical de Comissions Obreres per decidir quin paper havia de jugar en en aquests comicis, que es duran a terme el 26 de maig, coincidint amb els municipals, insulars i autonòmics. A més del debat, que ha estat llarg, els militants han hagut de prendre dues decisions. En primer lloc, s'ha votat si MÉS havia de participar en els comicis i l'assemblea ha decidit per un ajustadíssim resultat de 44 a 48 vots de presentar-s'hi.

Un cop presa aquesta decisió, el partit ha hagut de decidir quines de les dues ofertes que tenia sobre la taula acceptava: si la que fa la coalició liderada per Esquerra Republicana, de què també formen part el Bloc Nacionalista Gallec i EH Bildu, o la que fa el partit valencianista Compromís i els seus aliats. En aquest cas, la votació s'ha decantat per un marge encara més ajustat, d'un sol vot (44 a 45), a favor de presentar-se amb Compromís.

D'aquesta manera, l'assemblea ha tombat la que semblava que era la posició majoritària d'alguns dels càrrecs més influents del partit, que darrerament es decantava per la decisió de no presentar-se a fi de mantenir al màxim la unitat interna i donar suport extern als dos possibles socis, a Compromís i a Esquerra.

A més, cal dir que, tal com recorda el mateix partit en un comunicat, "MÉS per Mallorca havia defensat la unitat de totes les forces de l'esquerra sobiranista i l'ecologisme de l'Estat, sobretot davant la crisi de la democràcia i les llibertats i l'auge de l'extrema dreta. Al final, aquesta unitat i aquest espai es presenten dividits en dues candidatures, encapçalades per Compromís i per Esquerra Republicana, respectivament". Davant aquest escenari, i després de prendre la decisió de concórrer igualment als comicis, "l'assemblea de la formació ecosobiranista ha valorat la similitud del projecte de Compromís amb MÉS".

Una de les coordinadores generals de MÉS, la també vicepresidenta Bel Busquets, ha explicat que el partit vol "prendre partit i tenir discurs europeu" perquè "moltes de les decisions que es prenen a Brussel·les afecten directament Mallorca". L'altre coordinador, Guillem Balboa, ha destacat les semblances "sociològiques i de context" del País Valencià i Mallorca i ha assegurat que això ha decantat la majoria a favor de l'entesa amb Compromís tot i que "l'altra proposta era igualment vàlida".

Presa la decisió, MÉS haurà d'acabar de tancar les negociacions amb Compromís per avaluar què aportarà i que traurà cada formació de la coalició. Fins ara, MÉS havia negociat amb els dos possibles socis i sembla que les converses estan més que encaminades. Compromís, com a soci gros, tindria l'eurodiputat que representaria la coalició si obtingués representació i MÉS per Mallorca incidira en l'Eurocambra a través d'aquest parlamentari, tot i que és possible que també comptàs amb algun dels assessors. Si no hi ha novetats, el candidat de la coalició serà Jordi Sebastià, que ja ha estat eurodiputat per Compromís aquest mandat.

MÉS per Menorca, fora de l'equació

MÉS per Menorca, a diferència dels seus aliats mallorquins, va decidir en la seva última assemblea no presentar-se als comicis europeus. Els menorquinistes decidiren donar llibertat de vot als adherits de la formació, tot i que existia la possibilitat de formar part de la coalició electoral sobiranista d'àmbit estatal liderada per Oriol Junqueras.

stats