Política 26/11/2018

MÉS i Podem deixen Armengol tota sola defensant la proposta de REB de Sánchez

Ferrà demana veure la lletra petita per “estudiar-la de manera propositiva” i Jarabo exigeix que el Congrés pugui esmenar el text

Jaume Ribas
2 min
Els diputats Joana Aina Campomar i Josep Ferrà.

PalmaEl REB està sent una qüestió difícil de pair per als socis del PSIB. Tant MÉS com Podem han expressat aquest dilluns les seves reticències respecte de l'acord per aprovar el Règim Especial per a les Balears que la presidenta, Francina Armengol, va anunciar que s'aprovaria el 2019. Tant el portaveu parlamentari de MÉS, Josep Ferrà, com el de Podem, Alberto Jarabo, han vist mancances a l'acord i han deixat els socialistes sols defensant la proposta.

El candidat de MÉS a les properes eleccions autonòmiques i actual president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ja va dir dissabte passat que la formació ecosobiranista no estava d'acord amb l'esborrany i, ara, Ferrà n'ha concretat la crítica.

Ferrà ha assegurat que tot i no donar suport a la proposta, “l'estudiaran de forma propositiva quan n'arribi la lletra petita”. MÉS creu que Armengol va fer un anunci “precari” per la “manca de concreció”: no hi ha dades de quan s'aplicarà, més enllà que s'aprovarà dins l'any 2019, i no es pot determinar l'impacte econòmic de les mesures.

Ferrà ha dit que “vol entendre” que es tracta “d'una proposta de Madrid”, del govern de Pedro Sánchez, i no de la del PSIB, que ha mantingut sempre. D'aquesta manera, MÉS es distancia del seu soci de Govern, que ha celebrat amb entusiasme l'acord amb Madrid que encara està pendent de concretar i aprovar.

El portaveu ecosobiranista ha denunciat que els convenis bilaterals de la Comunitat Autònoma amb l'Estat queden inclosos en la nova proposta de REB i que, per tant, no es poden negociar a part. “On queda el conveni ferroviari que s'havia anunciat”, s'ha demanat. A més, ha apuntat altres mancances, com ara que es destini el fons d'insularitat a anivellar la inversió pública amb la resta de l'Estat perquè això “ja ho contempla l'Estatut”. Una altra qüestió important per als ecosobiranistes és el descompte del 75%, que “s'ha demostrat que no és efectiu” si les companyies aèries apugen els preus i que per això “s'han de cercar altres coses”, com la tarifa màxima.

Podem vol fer esmenes

El diputat de Podem, Alberto Jarabo, també ha expressat les seves reticències. "Aquest no és el REB que ens agradaria i així ho han dit les entitats socials i els sindicats", ha dit Jarabo. El portaveu morat considera que el text, que encara no es coneix, "té recorregut per millorar" i afirma que queden coses per tancar al preacord.

El portaveu parlamentari de Podem, Alberto Jarabo.

Jarabo vol que "que la presidenta reculli l'impuls de les forces polítiques per fer un gest més important cap a Madrid" i per això proposa "fer una visita al més àmplia possible per reclamar els nostres drets al Ministeri". Tanmateix, el diputat no ha aclarit si el seu grup donarà finalment suport a la mesura quan arribi al Congrés dels Diputats: "Esperarem a la negociació i a la concreció", ha assegurat. Així mateix, ha insistit que seria millor que el text s'aprovàs mitjançant tramitació ordinària al Congrés i no per decret del govern espanyol, de manera que els grups puguin fer-hi esmenes.

El Pi creu que MÉS arriba tard

El president d'El Pi, Jaume Font, creu que la reacció de MÉS "arriba tard" i es demana "on eren dimarts passat, quan El Pi va quedar tot sol defensant que aquest REB era insuficient". Així mateix, el líder regionalista s'ha demanat "en quina situació queden la senyora Santiago, el senyor Vidal i la senyora Busquets", els consellers de MÉS al Govern bipartit amb els socialistes. El cert és que l'executiva de MÉS es va reunir la setmana passada per fixar una posició sobre aquesta qüestió i que va convidar els consellers que no en formen part per consensuar la posició del partit.

stats