PACTE
Política 28/06/2019

MÉS: de la crisi a la renovació

La formació ecosobiranista intenta superar les divisions internes provocades pels mals resultats electorals i l’escàs rèdit aconseguit a les negociacions del Govern

Maria Llull
3 min
MÉS: de la crisi a la renovació

PalmaMÉS per Mallorca afronta dies convulsos després que es fes pública la intenció que ni Fina Santiago ni Vicenç Vidal fossin consellers en el nou Govern de Francina Armengol, i que Miquel Ensenyat no exerciria com a nou senador autonòmic. Malgrat que els càrrecs han fet la funció de detonant, aquesta no és una crisi només de cadires, sinó que també és fruit dels diversos posicionaments davant els mals resultats electorals i el poc rèdit aconseguit a les negociacions del Pacte, amb només dues conselleries com a resultat. Hi ha un sector de la militància, incloses algunes figures històriques del partit, que vol una renovació i que considera que les polítiques de MÉS han d’incidir en el sobiranisme i tenir una càrrega d’esquerres major. Quatre anys de Govern amb el PSIB han matisat alguns dels trets identitaris dels ecosobiranistes, i ara caldria retornar al camí propi, a l’esquerra dels socialistes.

El qüestionament del paper d’Ensenyat, Santiago i Vidal té la seva raó de ser en aquesta necessitat de diferenciació i renovació. Si Ensenyat se n’havia d’anar a Madrid, quedaria Santiago com a portaveu i consellera a la vegada? Quin control del Govern es faria en aquesta situació? Malgrat que aquest sector crític de MÉS no nega la bona feina de Santiago i Vidal a les conselleries de Serveis Socials i Medi Ambient, també es considera que és hora de donar protagonisme a nous valors dins el partit i no donar continuïtat a figures que han estat properes al PSIB. També s’apunta que la feina de Vidal s’ha de centrar en el Consell de Mallorca, institució a la qual es va presentar.

Els afectats no han amagat la seva “perplexitat”. Així va definir Fina Santiago les seves sensacions durant el debat d’investidura de Francina Armengol de dijous passat. De moment, impera una treva entre els sectors enfrontats per tal d’arribar a un consens abans de l’assemblea de dilluns que ha de donar llum verda a una nova proposta de noms per ocupar els càrrecs disponibles: les conselleries de Medi Ambient i Serveis Socials, el senador autonòmic i la Secretaria Autonòmica d’Universitat Recerca i Política Lingüística.

Per ara, Santiago no vol fer declaracions perquè “hi ha un equip treballant per arribar a un acord abans de l’assemblea”. Al capdavant de les negociacions hi ha Toni Noguera, que ha assolit el paper de mediador entre els sectors enfrontats. “Hem de mirar per l’interès general del partit, que és el de la ciutadania. És important tancar aquesta qüestió i començar a fer feina”, va dir Noguera divendres. El regidor ecosobiranista es va sumar al discurs imperant des de la reunió de l’executiva de dijous: s’ha de fer feina “amb positivitat” i “arribar a un acord units”.

Per la seva banda, Miquel Ensenyat té clar que quedarà en el Parlament balear com a portaveu del grup parlamentari. Però l’expresident del Consell reclama una renovació completa del partit, i no que només quedin relegats els noms dels qui havien d’ocupar càrrecs. “La renovació ha de ser profunda, i també ha de passar per l’executiva i els coordinadors”, comenta Ensenyat, referint-se a Bel Busquets i Guillem Balboa. “Si el plantejament és aquest, no basta només una operació de maquillatge. El problema no som tan sols les persones que hem estat al capdavant, sinó també l’estructura de darrere”.

Allò amb què no està d’acord Ensenyat són “les formes” i el moment elegit per prendre aquesta decisió, que no prové de cap reunió de l’executiva del partit. “No era el moment de fer això, sinó de prendre decisions conjuntes i compartides”, apunta el diputat, a més d’insinuar que “pot ser que algú vulgui el poder” en el partit.

Quant a les crítiques pels resultats de les negociacions per formar Govern, durant les quals MÉS va posar com a línia vermella poder gestionar tres conselleries, Ensenyat reconeix que haver-ne obtingut només dues ha estat un dels detonats dels enfrontaments, encara que defensa el valor de la secretaria autonòmica i critica el posicionament de Podem durant el procés. “Va ser col·laboracionista amb el PSIB i va deixar MÉS en una posició feble”.

Els ecosobiranistes consideren diferents noms per ocupar els càrrecs que estan en joc a l’Executiu. El que sembla molt poc probable és que es faci marxa enrere i que Ensenyat, Vidal o Santiago siguin l’aposta de MÉS. La posició de l’executiva és de discreció total, ja que es considera que les explicacions s’han de donar directament a la militància. Es volen evitar males interpretacions que redueixin els problemes a bàndols enfrontats. De fet, fonts del partit assenyalen que tan sols hi ha un posicionament unànime dins l’executiva.

stats