MÉS demana una condemna de 4 anys per a Matas pel cas Son Espases

El partit ecosobiranista també demana les mateixes penes per a l'exconsellera de Salut, Aina Castillo, i l'exdirector general de l'IB-Salut, Sergio Bertrán

MÉS per Mallorca ha demanat una condemna de 4 anys de presó per a l'expresident del Govern, Jaume Matas, per delictes continuats de prevaricació i frau a l'administració i per tràfic d'influències en el concurs per adjudicar la construcció de l'hospital Son Espases.

En aquesta causa oberta per la manipulació de l'obra pública major de les Illes, adjudicada per 778,4 milions d'euros el 2006, el partit, que exerceix l'acusació popular, ha presentat un escrit en el qual demana també les mateixes penes per a l'exconsellera de Salut, Aina Castillo, i l'exdirector general de l'IB-Salut, Sergio Bertrán.

A més, sol·licita una condemna de 3 anys per a l'empresari Jesús Peinado com a cooperador en delictes de prevaricació i frau a l'administració. Reclamen que s'obri un judici als quatre acusats i que indemnitzin de manera solidària la Comunitat Autònoma balear amb 29.500 euros.

MÉS assegura en el seu escrit d'acusació que l'expresident, Castillo, Bertrán y Peinado, posats d'acord i "seguint les instruccions del senyor Matas, varen idear un pla per manipular el procediment de la concessió de treballs públics per a la construcció, la conservació i l' explotació del nou hospital ".

Amb l'objectiu de "tenir un control directe sobre el desenvolupament del procediment del concurs" i per "poder intervenir en el seu resultat", Matas va ordenar contractar "fraudulentament" a la consultora Global PM per avaluar les ofertes que es presentaran a la licitació.

Segons l'escrit de MÉS, va ser Matas, que tenia una situació prevalent de "jerarquia sobre els seus subordinats", qui va decidir que l'adjudicatària del contracte de consultoria fos Global PM, per ser "una empresa de confiança" de la casa "a la qual podríem controlar , manejant a la seva volta les valoracions de les diferents ofertes que es presenten i, en definitiva, decidir qui seria l'adjudicatària".

Per donar aparença de legalitat a la contractació, es va fer un informe sobre la insuficiència de mitjans personals i materials per dur a terme la valoració de les ofertes i un altre sobre l'adequació del contracte al preu de mercat.

MÉS recalca que es va aconseguir la contractació, per 29.500 euros, malgrat que dos anys abans la Conselleria de Salut havia contractat una altra empresa per fer tasques de consultoria a la qual va pagar 71.700 euros pels "serveis que ara es tornen a encarregar a PM Global".

Al concurs per construir Son Espases hi varen concórrer sis postulants. Quan es va saber que les ofertes realitzades per UTE encapçalades per OHL i per Dragados es trobaven pràcticament empatades, Matas va dir a Castillo "que li donaria les instruccions oportunes perquè l'adjudicatària del concurs fos OHL".

Segons MÉS, Matas va lliurar a Castillo un sobre on figuraven els arguments tècnics que varen motivar l'adjudicació a favor d'OHL.

El dia anterior a la reunió de la mesa de contractació, que havia d'adjudicar el concurs, el president d'aquest organisme va redactar l'acta d'adjudicació a favor d'OHL. Però després que el diari 'El Mundo' publicàs que el Govern volia a torgar el concurs a aquesta constructora, Matas va dir que "degut a les filtracions, la taula de contractació suspendria l'adjudicació".

Matas va ordenar a Castillo que demanàs al Consell Consultiu un dictamen sobre l'ajustament a la legalitat del procediment "adduint que ja havia parlat amb el president" d'aquest organisme. L'entitat va recomanar acudir a col·legis professionals qualificats.

Després d'informes dels col·legis d'Economistes i d'Enginyers de Camins, la taula de contractació va proposar l'adjudicació en favor de l'agrupació de licitadors que va encapçalar Dragados.

MÉS recalca en l'escrit que l'expresident "es va immiscuir" dues vegades en el procés de contractació i que el concurs es va adjudicar a la UTE, liderada per Dragados "tal com havia previst Matas".

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF