POLÍTICA

MÉS aposta per un candidat principal a les eleccions

La formació ecosobiranista modifica el reglament general de primàries

MÉS per Mallorca apostarà en les properes eleccions per triar un candidat principal a les primàries, enlloc d’un tàndem de dues persones com va fer als darrers comicis. Els ecosobiranistes varen modificar dijous el reglament general de primàries, que també inclourà una altra novetat: a l’hora d’elegir la resta de la llista, l’executiva podrà elaborar una proposta.

Malgrat que la proposta de triar un únic cap de llista no estava prevista a l’assemblea de dijous, es va plantejar mitjançant una esmena que finalment es va tirar endavant. Fonts de MÉS han explicat a l’ARA Balears que no es pretenia fer una revisió en profunditat del reglament, sinó que la proposta era que la formació pogués triar entre llistes obertes o una llista proposada per l’executiva. Així i tot, el partit reconeix que la tria d’un sol cap de llista li permetrà mostrar un referent clar del seu projecte polític i que els darrers anys de tàndems no s’ha assollit un lideratge que era necessari.

El partit reconeix que la tria d’un sol cap de llista li permetrà mostrar un referent clar del seu projecte polític

D’aquesta manera, MÉS torna a funcionar com anys enrere: Biel Barceló va ser elegit l’any 2014 en unes primàries on es designava un únic cap de llista. I, malgrat que va estar acompanyat per Fina Santiago, “quedava clar que ell era el número u”, diuen fonts del partit. “És necessari mostrar una cara del projecte”, afegeixen.

Garantir la pluralitat

Sobre la possibilitat que elegir un únic cap de llista llevi pluralitat a MÉS, a la coalició consideren que la pluralitat estarà garantida per la proposta de l’executiva, que mirarà d’equilibrar tant les famílies polítiques com els perfils dels candidats. Això sí, aquesta opció no impedirà que les persones que s’hi vulguin presentar ho puguin fer. “L’executiva pot marcar un referent i cercar els equilibris necessaris dins la pluralitat”, expliquen.

A més, se cercarà que els integrants de les llistes abastin àmbits diferents. A més d’àrees com la cultura, l’ocupació o la política lingüística, s’ha de disposar de perfils especialitzats en temes com urbanisme, territori o pressupostos.

De tota manera, el que es va aprovar dijous és un reglament general que servirà de marc per elaborar-ne altres de concrets per a cada convocatòria electoral -quan no es tracti d’eleccions municipals.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF