Política 04/10/2019

Indignació pel retorn de l'ecotaxa als hotelers afectats per la fallida de Thomas Cook

MÉS s'oposa a "regalar" l'impost, Terraferida critica que se socialitzin les pèrdues d'una empresa privada i el GOB diu que el Govern aposta pel monocultiu turístic

Kike Oñate
3 min
Iberostar desembarca a Eivissa amb l'obertura de dos hotels en dos anys

PalmaMÉS per Mallorca, Terraferida i el GOB han criticat durament la decisió del Govern per retornar l'ecotaxa als hotelers afectats per la fallida de Thomas Cook. El partit s'oposa a "regalar" l'impost mentre que les entitats ecologistes critiquen que socialitzin les pèrdues d'una empresa privada i que el Govern segueixi apostant pel monocultiu turístic.

La formació ecosobiranista ha manifestat malestar amb el fet que es "regali" l'impost de turisme sostenible, perquè "els turistes en el seu moment sí que el varen pagar als establiments". En canvi, sí que donen suport a la resta de mesures del paquet anunciat i posen èmfasi en els 500 euros per a cada treballador afectat sense prestació durant quatre mesos.

La formació recorda que es tracta d'un impost finalista que els visitants varen abonar per contrarestar els efectes negatius del turisme en temes mediambientals, patrimonials i socials, no per ajudar empreses en cas de problemes econòmics. El portaveu dels ecosobiranistes, Guillem Balboa, ho ha titllat "d'engany als turistes" i de "desvirtuar l'impost de turisme sostenible". El partit ha assegurat que la mesura no disposa de l'acord de les tres formacions que participen del Govern i ha afirmat que per ajudar les empreses es poden explorar altres vies. A més, Balboa ha dubtat de l'encaix legal de la proposta i de "donar un import recaptat a qui no l'ha pagat".

Cati Torres, de Terraferida, ha explicat a l'ARA Balears que acceptar bonificar els hotelers suposa que l'Executiu balear accepta el discurs del sector turístic sobre la pèrdua de la competitivitat a conseqüència de l'impost. "Rescatar els hotelers, que han guanyat molts doblers a costa dels recursos naturals de tots, és acceptar la privatització dels beneficis i la socialització de les pèrdues dels grans lobbies econòmics en connivència amb el poder polític", ha assegurat Torres. "Per què no han rescatat altres sectors i en canvi sí que ho han fet amb els hotelers?", s'ha demanat l'activista, qui ha afegit que "se suposa que els governs d'esquerres haurien de rebutjar aquestes decisions".

La portaveu del GOB Mallorca, Margalida Ramis, ha criticat que el missatge que dona el Govern és que "seguirà mantenint el monocultiu turístic, malgrat que s'hagi aprovat una declaració d'emergència climàtica". Ramis ha dit que "és inacceptable" que l'ecotaxa s'utilitzin per rescatar hotelers perquè els objectius de l'impost no tenen res a veure. L'activista ha considerat que es podria haver aprofitat la crisi de Thomas Cook per valorar els riscos de deprendre d'aquest model turístic i planificar una diversificació econòmica, decréixer i ajudar els treballadors afectats per la fallida de la companyia.

Altres reaccions polítiques

Esquerra Unida de les Illes Balears (EUIB) ha afirmat en un comunicat que "no podem permetre que el Govern cedeixi davant els lobbys perquè si ho fem una vegada, correm el risc de convertir un fet extraordinari en una mesura normal". Sobre les ajudes que donarà l'Executiu als treballadors de Thomas Cook, EUIB ha dit que "estaríem d'acord si es fes a totes les empreses que estan en la mateixa situació, però no és així". Per aquesta raó qualifiquen la mesura de "populista" i "electoralista".

D'altra banda, el senador autonòmic Vicenç Vidal ha qualificat la decisió del Govern de "doble estafa" perquè els turistes han pagat un impost amb una finalitat i després s'ha emprat per a una altra cosa. El mateix ha dit sobre els ciutadans de les Illes. "L'inici del fi de l'impost de turisme sostenible", ha lamentat.

stats