Política 13/02/2020

MÉS veu insuficient "reformular" les obres d'Aena a l'aeroport de Palma i demana revisar-ne el Pla director

El coordinador del partit, Antoni Noguera, diu que cal assegurar que ara ni en el futur hi pugui haver ampliacions a Son Sant Joan

K. O.
2 min
El membre de l'Executiva de MÉS, Miquel Mir; el coordinador de la formació, Antoni Noguera, i la portaveu Neus Truyol

PalmaMÉS per Mallorca es manté ferm contra els plans d'Aena, malgrat que l'empresa hagi acordat amb el Govern "reformular" les obres de l'aeroport de Palma, com ha explicat aquest dijous el conseller de Mobilitat, Marc Pons. El coordinador dels ecosobiranistes, Antoni Noguera, ha afirmat poques hores després de la reunió mantinguda entre l'Executiu balear i el gestor aeroportuari que aquest replantejament és "insuficient" i ha demanat que es retiri el projecte sencer i es revisi el Pla director de Son Sant Joan perquè estigui basat en l'"eficiència" i la "sostenibilitat".

Noguera considera que cal assegurar que ara ni en el futur hi pugui haver ampliacions i això implica començar el projecte "des de zero" i amb la participació de l'Ajuntament de Palma i el Govern congestionant l'aeroport. El coordinador ha valorat positivament que es replantegin les obres d'Aena i ha donat les gràcies a les entitats socials i veïnals que han protestat contra l'ampliació, com ara la plataforma No més avions! També ha destacat que la seva formació ha liderat aquesta oposició i que no ha canviat d'opinió respecte de les obres en cap moment.

El coordinador de MÉS ha recordat que l'11 de febrer van sol·licitar que el director de l'aeroport de Palma comparegui davant la Comissió de Medi Ambient del Parlament i que a través d'ERC i el senador autonòmic de la formació, Vicenç Vidal, van registrar una petició perquè el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, comparegui al Congrés per explicar les obres.

L'acord entre el Govern i Aena

El Govern s'ha reunit aquest dijous amb representants d'Aena per "resoldre els malentesos" sobre les obres que l'empresa vol fer. L'Executiu balear ha demanat que no es faci cap ampliació de la capacitat de Son Sant Joan i que l'ens s'impliqui per millorar-ne la connexió amb la resta de l'illa, o sigui, que ajudi a pagar el futur tramvia. El conseller de Mobilitat, Marc Pons, ha assegurat després de la reunió que Aena "reformularà" els projectes per complir les seves propostes i que els tècnics de la Conselleria faran un seguiment "exhaustiu" de les obres.

El Govern ha demanat que Aena no faci cap ampliació de la superfície de les pistes d'aterratge i d'estacionament d'avions i que, malgrat no formar part dels projectes, no es faci cap activitat hotelera a Son Sant Joan. Pons ha afirmat, a més, que s'oposen a un augment de les places d'aparcament per a vehicles de lloguer o de pagament i només veu bé que s'incrementin les places per als treballadors.

D'altra banda, el director de l'aeroport de Palma, Tomás Melgar, ha insistit que les obres d'Aena no implicaran en cap cas un increment de la capacitat de Son Sant Joan i que només serviran per millorar la qualitat del servei. Preguntat per aquest diari respecte del document en què l'empresa admet que les obres a l'aeroport sí que augmentaran el nombre de passatgers i vols, Melgar ha respost que "potser en alguns documents no estava ben explicat".

stats