Política 27/06/2013

La Fiscalia Anticorrupció demana presó incondicional per a Luis Bárcenas

La Fiscalia, que també demana una fiança de 28,1 milions d'euros, basa la seva petició en el risc de fuga de l'extresorer del PP. Bárcenas, pendent de la decisió del jutge

Efe
3 min
Luis Bárcenas, extresorer del PP, arribant a l'Audiència Nacional, abans que ingressés a presó / AFP

MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat l'ingrés a la presó incondicional de l'extresorer del PP Luis Bárcenas perquè considera que s'ha incrementat el seu risc de fuga, ja que Suïssa ha informat que ha estat duent fons als EUA i l'Uruguai des dels seus comptes no bloquejats, segons han avançat fonts jurídiques. El PSPV, que també exerceix l'acusació en aquesta causa, s'ha adherit a la petició de la Fiscalia. A més de demanar presó incondicional, la Fiscalia també ha sol·licitat al jutge que imposi una fiança de 28,1 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil. Aquesta fian

Les fiscals del cas Gürtel han fet aquesta petició al jutge Pablo Ruz a la vista per a l'adopció de mesures cautelars que s'ha celebrat en reclamar l'acusació popular en el cas Gürtel, exercida per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade), l'ingrés a la presó de Bárcenas eludible amb la fiança "que decideixi acordar el magistrat" segons les mateixes fonts. Les acusacions han considerat que les últimes revelacions del cas porten a canviar les actuals mesures cautelars amb què compta l'extresorer: compareixences quinzenals, retirada del passaport i prohibició de sortir d'Espanya.

28,1 milions de fiança

A més de demanar presó incondicional, la Fiscalia també ha sol·licitat al jutge que imposi una fiança de 28,1 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil. Aquesta fiança permetria assegurar que, en cas que sigui condemnat finalment, Bárcenas pugui fer front al pagament d'una eventual sentència que l'obligués a pagar alguna quantitat.

Bárcenas diu que els seus ingressos en efectiu a Suïssa eren d'inversors

L'extresorer del PP ha assegurat, durant la seva declaració davant el jutge Pablo Ruz, que els nombrosos ingressos que va fer en efectiu en els seus comptes a Suïssa procedien dels diners que li donaven inversors i de "jugades afortunades" en borsa, han informat fonts jurídiques. Durant l'interrogatori davant del jutge del cas Gürtel, que està considerant en aquests moments si l'envia a la presó tal com li ha demanat la Fiscalia Anticorrupció, Bárcenas ha explicat que aquests inversors li donaven els diners a Suïssa i ell després el ficava en els seus comptes, on va arribar a ingressar 6,9 milions d'euros en efectiu d'un sol cop.

Pel que fa als contractes de compravenda de quadres, que Ruz creu que van ser ficticis, l'extresorer ha insistit que les operacions dubtoses, que va subscriure la pintora argentina Isabel Mackinley, són lícites, i ha anunciat que la va demandar per haver posat en qüestió aquesta compravenda, segons les mateixes fonts. També ha dit que demanarà una pericial psiquiàtrica per a aquesta testimoni, que va admetre davant el jutge haver actuat com a intermediària d'aquestes operacions "fictícies", han afegit les fonts. Respecte a la seva fortuna a Suïssa, quantificada fins ara en 48,2 milions d'euros, ha explicat que tenia dues targetes d'aquests comptes, però que no les utilitzava a Espanya per por que se sapigués que hi tenia aquests diners, segons fonts de l'acusació.

Declara la dona

Per la seva banda, la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, que també ha comparegut davant Ruz per les operacions de compravenda de quadres, en concret per una d'elles valorada en 560.000 euros, ha assegurat que ella signava el que el seu marit li posava al davant sense mirar. Després de declarar durant 45 minuts, Iglesias ha abandonat l'Audiència Nacional en no haver demanat cap de les parts mesures cautelars per a ella i sense esperar el resultat de la vista en què s'ha demanat presó per al seu marit.

Ruz també ha interrogat el presumpte testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez, en aparèixer ell i el seu pare, Francisco Yáñez, com a apoderats en els comptes descoberts en l'última comissió rogatòria de Suïssa. També Yáñez ha sortit de l'Audiència Nacional després de prestar declaració.

Esperant la decisió del jutge

En aquests moments, Bárcenas i les parts es troben esperant la decisió del jutge.

stats