Política 06/10/2017

L’oposició provarà d’aturar la sessió si s’hi inclou la DUI

Reconeixen haver perdut la confiança en Forcadell

Anna Moyà
2 min
Els portaveus parlamentaris de Cs, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo, en una imatge d’ahir mentre es dirigien a la reunió convocada per Carme Forcadell.

BarcelonaLa compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dimarts al Parlament ha encès les alarmes de l’oposició, que creu que els partits sobiranistes intentaran camuflar la DUI a l’ordre del dia. És per això que ahir, durant la reunió de la junta de portaveus, van advertir a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que té l’obligació d’aturar la sessió plenària en cas que això passi. La confiança de l’oposició en Forcadell s’ha “trencat” des del ple del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Així ho va expressar la socialista Eva Granados, que ahir va celebrar que Forcadell hagués “acatat” la resolució del Tribunal Constitucional i renunciat al ple “il·legal” inicialment previst per a dilluns. Ara bé, PSC, PP, Cs i CSQP són conscients que la llei del referèndum parla de la DUI i que el Govern i la CUP han anunciat que volen complir-la. Granados va recordar a la presidenta que “ha d’impedir qualsevol acte que contravingui les resolucions del Tribunal Constitucional” i va insistir en la necessitat de buscar una solució “que fugi de la DUI i de l’article 155”.

De fet, a Cs no tenen cap dubte que JxSí i la CUP volen proclamar la independència dimarts. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, es va mostrar convençut que els grups sobiranistes tenen la intenció d’incloure la declaració d’independència a l’ordre del dia i, com que no confia en Forcadell, va reclamar al president espanyol, Mariano Rajoy, que ho impedeixi aplicant l’article 155 de la Constitució i intervenint la Generalitat per convocar noves eleccions al Parlament.

A CSQP prefereixen no especular amb les intencions dels grups independentistes i ahir el seu portaveu, Joan Coscubiela, va remarcar que el ple de la setmana que ve està plantejat “exclusivament per escoltar l’opinió del president de la Generalitat” sobre la situació posterior a l’1-O. I si s’hi volgués incorporar una alteració de l’ordre del dia, sigui quina sigui l’estratègia, CSQP votaria en tot cas “en contra” de la DUI. El Govern, però, encara no ha explicat quina serà la declaració que llegirà Puigdemont, i en els últims dies hi ha hagut contactes amb representants de Podem i dels comuns per tractar de convèncer-los que se sumin a una resolució conjunta.

Renunciar a la independència

Per la seva banda, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va reclamar a Puigdemont que no s’esperi a dimarts i comparegui el cap de setmana per “reconèixer que el projecte de la independència no és viable i renunciar a l’aventura rupturista”. A més, Albiol va considerar greu la fuita d’empreses fora de Catalunya. El PP, com el PSC, Cs i CSQP, assistirà al ple de dimarts perquè en la convocatòria no s’ha inclòs cap referència a l’aplicació de la llei del referèndum. I, si s’acaba declarant la independència, Albiol va garantir que seria “il·legal” i no tindria “cap validesa”.

stats