LA NOVA LEGISLATURA
Política 16/05/2018

L’oposició espera gestos del president per definir el seu paper a la cambra

El PSC i els comuns esperen col·laborar amb el Govern si hi ha política més enllà del Procés, i Cs i el PP aniran al xoc

M.e. / A.m. / O.s. / M.t.
4 min
L’oposició espera gestos del president per definir el seu paper a la cambra

BarcelonaEls tuits i articles ofensius de Quim Torra van centrar de manera unànime les crítiques de l’oposició no independentista durant el debat d’investidura. Els partits constitucionalistes i els comuns van deixar clar que seran inflexibles amb qualsevol expressió de menyspreu als espanyols. El to de la majoria de formacions, però, va ser d’advertència a l’espera de veure com actua el nou president al capdavant del Govern. Al marge del que duri la legislatura, si l’executiu actua dins del marc legal i fa polítiques més enllà del Procés, el PSC i els comuns preveuen fer oposició constructiva. Cs i el PP, en canvi, s’inclinen per mantenir amb actituds diferenciades la confrontació directa amb el Govern a la cambra.

“Lluitar contra el nacionalisme excloent i identitari sempre val la pena”, concloïa Inés Arrimadas la seva intervenció al Parlament en la primera sessió d’investidura de Torra, i fonts internes confirmen que aquesta sentència resumeix l’actitud que tindrà el partit al llarg de la legislatura. “La desconfiança és enorme”, argumenten. Conscients que capitalitza el vot antiindependentista a Catalunya, la formació taronja s’abonarà al xoc i la fiscalització del bloc sobiranista. El partit defensa que cal “acabar definitivament amb el Procés”, a diferència d’un PP que consideren massa tebi, apunten fonts de la formació: “Això no passarà sol”.

La duresa en el to de Cs es mantindrà al Parlament a través d’alguns dels debats que fomentarà en els plens, al voltant de temes com el control de TV3 o l’escola catalana, però també combatrà, reglament en mà, qualsevol iniciativa que forci els límits de la normativa encara que sigui “simbòlica”. Els d’Arrimadas busquen assumir així el rol de “vigilant” de l’oposició, preparats per fer saltar totes les alarmes quan “no es compleixi la llei”.

Un vot de confiança

Fins ara aquest paper l’ha liderat el PSC, el més ràpid -i l’únic, en alguna ocasió- a recórrer les decisions de la majoria independentista quan vulnerava o interpretava de manera àmplia les lleis o els textos normatius. Els socialistes deixen molt clar que continuaran en aquesta línia davant la possibilitat que el govern Torra torni a flirtejar amb la unilateralitat, i Miquel Iceta va advertir dilluns al nou president que, si fos necessari, el 155 es tornaria a aplicar. Des del grup parlamentari expliquen que no els trobaran “per fer acompanyament de la deriva independentista ni les causes generals contra l’«Espanya autoritària»”, però que tampoc faran costat a “l’immobilisme i la manca de política” que atribueixen a Cs. “Han de decidir si a part de gesticular volen treballar”, diuen dels d’Arrimadas.

En aquest sentit, Iceta admet que donarà un vot de confiança al nou president, i el PSC no descarta fins i tot poder arribar a acords amb el nou Govern, sobretot en l’àmbit social i econòmic. “Vostès saben per a què poden comptar amb nosaltres i per a què no”, li va dir el líder socialista en el debat d’investidura. L’objectiu del PSC en aquests àmbits, però també en el terreny nacional, serà reivindicar-se com a impulsor de ponts de consens i reconciliació entre els blocs. Insistiran en la necessitat que el Govern dialogui amb la resta de forces polítiques -amb la idea d’un “pacte entre catalans”- i amb l’Estat.

Conscients que, ara per ara, la polarització ha invalidat la voluntat conciliadora, el PSC buscarà els comuns -i, si s’escau, també ERC o la CUP- per intentar forçar polítiques d’esquerres. L’estratègia coincideix amb la de Catalunya en Comú, si bé els de Xavier Domènech ja avisaven en el segon debat d’investidura que Torra no era el millor president per conformar “aliances progressistes” al Parlament. “Fins i tot dins l’independentisme es creu que podia haver-hi perfils més conciliadors”, asseguren des del grup parlamentari.

Els comuns han manifestat reiteradament la seva voluntat de superar l’etapa autonòmica però consideren que això no passa per “repetir els errors” de la legislatura passada ni tampoc governar des de Berlín. “Ens comptem en una majoria per avançar”, subratllen. Des de les files de CatECP esperen que sigui una legislatura de quatre anys, però asseguren que, si és de sis mesos, la seva “actitud” serà “constructiva”.

“Posar en contradicció” el Govern

El PP, per la seva banda, és conscient que amb quatre diputats la seva força és limitada. Els populars estaran expectants als passos que faci el nou Govern i la seva estratègia continuarà coordinada amb el govern espanyol: fer servir els tribunals per frenar els intents d’implementar la República. “Si fa el que ha proposat, no convocarà ell les següents eleccions”, adverteix un dirigent. En la línia d’Iceta, Xavier García Albiol ja va avisar Torra que el 155 es podia tornar a aplicar: “Està a les seves mans que el Govern no s’hagi de tornar a intervenir”, va dir.

Els populars buscaran “posar en contradicció” l’executiu, però es distancien de l’estratègia de Cs d’entrar en el cos a cos amb Torra pels seus escrits del passat. “Es desqualifica per ell mateix”, afirmen des de la cúpula del partit. L’objectiu, resumeixen fonts populars, serà fer oposició davant dels “objectius i propòsits del futur” del nou Govern. El rumb de l’executiu marcarà el pas de l’oposició.

stats