POLÍTICA
Política 12/08/2013

Londres es planteja mesures legals "sense precedents" contra Espanya pel conflicte de Gibraltar

El portaveu del primer ministre veu "motivacions polítiques" en els controls "desproporcionats" a la frontera

Agències
2 min

BarcelonaEl conflicte pel penyal puja de to. El govern britànic està "estudiant seriosament" adoptar accions legals "sense precedents" contra l'executiu espanyol pels controls addicionals posats en marxa a la reixa que limita amb Gibraltar, que han provocat grans retards en el trànsit de persones, ha informat aquest dilluns un portaveu del primer ministre britànic, David Cameron.

En declaracions a la premsa, el portaveu ha explicat que el Regne Unit considera que l'augment dels controls a la reixa estan "motivats políticament i són totalment desproporcionats". En aquest sentit, ha indicat que la mesura legal contra Espanya es presentaria a tribunals europeus.

El portaveu de Downing Street ha assegurat que el primer ministre britànic "se sent decebut" amb el fet que "Espanya no hagi retirat els controls fronterers addicionals aquest cap de setmana" a la seva frontera amb el territori britànic de Gibraltar. En aquesta línia, ha remarcat que l'executiu de Cameron està considerant "quines accions legals són possibles".

Londres havia donat gairebé per tancada la crisi després de la conversa telefònica mantinguda el passat dia 7 entre Cameron i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a iniciativa britànica i amb l'objectiu a rebaixar la tensió de les últimes setmanes.

Per la seva banda, Downing Street va assegurar que Rajoy s'havia compromès a "reduir les mesures" a la frontera de Gibraltar, on des de fa dies s'han format llargues cues pels intensos controls imposats per Espanya, si bé la versió del govern espanyol no va fer esment d'aquest compromís en la seva versió de la trucada telefònica.

Aquest cap de setmana els controls van seguir en vigor, un fet que va provocar esperes de més de dues hores. Espanya manté que els controls són "proporcionats" i "legals", ja que Gibraltar no pertany a l'espai Schengen de l'Europa sense fronteres internes, i justifica que la seva finalitat és evitar el contraban i el tràfic il·legal de mercaderies.

La judicialització del conflicte de Gibraltar entre el Regne Unit i Espanya seria "un pas sense precedents, així que ho volem estudiar amb cura abans de prendre una decisió", ha admès avui el portaveu del primer ministre britànic, sense precisar en quins fòrums es presentarien les mesures legals.

"Si triem aquesta ruta, amb seguretat pressionarem a la Unió Europea perquè s'ocupi d'aquest cas com assumpte d'urgència", ha apuntat el portaveu.

Prèviament, el Govern de Gibraltar ja havia advertit que estudiava portar la seva disputa fronterera amb Espanya davant les corts europees, com el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

L'advertència del Regne Unit es produeix després que mitjans espanyols publiquessin ahir que el govern de Rajoy estudia portar el conflicte de Gibraltar davant l'ONU i sospesa fer front comú amb l'Argentina, que fa mesos va viure una forta tensió amb Londres per la sobirania de les illes Malvines.

Davant les reclamacions d'Espanya i Argentina sobre Gibraltar i les Malvines, Londres insisteix en el dret d'autodeterminació dels habitants d'aquests territoris britànics, que amb aclaparadores majories han expressat el seu desig de seguir sent ciutadans del Regne Unit.

stats