Política 16/09/2018

Lloances, peticions i retrets al Govern

J. Ribas
3 min
El ple del Parlament, aquest dimarts.

PalmaEls grups parlamentaris preparen els seus argumentaris pel debat de política general. MÉS per Menorca i Podem centraran les seves intervencions en l’educació i altres temes que consideren claus a l’hora de negociar els pressupost amb el Govern

El PSIB creu que es compleixen els acords de Govern “a bon ritme”

El portaveu del grup socialista, Andreu Alcover, haurà de fer una intervenció que complementi el de la presidenta Armengol. Assegura que aprofitarà per “fer balanç de la feina feta i del nivell d’execució dels compromisos que vàrem adquirir el 2015 amb la ciutadania, a més de fer propostes per continuar consolidant drets, redistribuint la riquesa i desenvolupant els Acords pel Canvi”, que afirma que s’han anat seguint i complint “a bon ritme”.

Alcover també fa un apunt sobre el format del debat i incideix que “la diferència és respecte de la legislatura anterior, quan el president José Ramón Bauzá contestava a tots els grups parlamentaris en bloc. Ara, la presidenta Armengol respon a cada grup i fa el debat més dinàmic i profitós per retre comptes a la ciutadania”, assegura.

El PSIB no passa per alt que es tracta d’un debat “molt especial”, perquè és el darrer de la legislatura, de la qual destaquen mesures com “la llei d’habitatge, la de salut laboral i la d’urbanisme, a més d’aconseguir l’aprovació del 75%”.

El PP veu una Armengol “dèbil” i creu que anunciarà un nou REB

La portaveu del grup parlamentari popular i vicepresidenta del partit, MargaProhens, creu que l’avançament del debat de política general és una “evident mostra de debilitat” de Francina Armengol.

El PP parla d’“un any perdut i una legislatura perduda”. Prohens insisteix que “Francina Armengol ha gestionat 1.350 milions més cada any del que disposava el Partit Popular” i li retreu que “no ha abaixat impostos, ni tan sols a les rendes mitjanes i baixes”. De fet, com ja va ocórrer l’any passat, el PP ha presentat recentment una proposta de rebaixa fiscal registrada en forma de proposició de llei i es preveu que els impostos siguin un dels grans cavalls de batalla en l’oposició del PP a l’Executiu.

A més, Prohens és l’única portaveu que ha assegurat obertament que Armengol anunciarà un pacte amb l’Estat per aprovar un nou REB, un dels deures pendents d’aquesta legislatura. El PP afirma que “se n’alegrarà” i que la “felicitaran”, però n’atribueix el mèrit a l’anterior govern espanyol.

Podem, compromès amb la reedició del Pacte

El portaveu dePodem, Alberto Jarabo, insisteix que “la transformació política que s’ha iniciat a la nostra Comunitat requereix quatre anys més”, perquè durant el debat es tractaran“temes que necessitaran més d’un any per dur-se a terme”. El partit fa un balanç “satisfactori” del Govern del qual no va voler formar part i estableix prioritats, com ara l’habitatge, el territori i l’educació.

MÉS, satisfet amb el Govern del Canvi

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, s’estrenarà en el seu primer debat de política general, que també serà el darrer d’aquesta legislatura.

Segons explica Ferrà, el seu grup centrarà bona part dels esforços a “desmuntar les anàlisis i missatges maliciosos del Partit Popular”. Així mateix, els ecosobiranistes es fixen en temes com el finançament i la relació amb el govern central, que ha estat “inestable” i que “fins fa poc ha estat comandat per la dreta”, recorden.

MÉS destaca algunes polítiques del Govern actual, com la consolidació de la millora de l’ocupació “gràcies a la tasca de les conselleries de Treball i de Turisme”, asseguren.

El Pi vol el REB i un nou finançament

El president i portaveu parlamentari d’El Pi, Jaume Font, creu que la cambra tornarà a“debatre temes que haurien d’estar resolts fa temps” i destaca que s’arribi al debat sense un nou REBni un nou model de finançament, “que ha deixat de ser prioritari per a Pedro Sánchez”.

Els regionialistes alerten del perill d’un debat “amb molts titulars” i expliquen que tractaran temes com el transport públic, “que continua sent deficient”, “l’autèntic desgavell” de la regulació del lloguer turístic, la lluita contra la venda ambulant, la regulació del tot inclòs i també la de les empreses de lloguer de cotxe. Tanmateix, Jaume Font vol un debat “constructiu” sobre temes concrets que no caigui en l’“i tu més”.

Martí, centrat en educació

El portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, diu que un dels objectius del seu grup serà garantir que “s’arribarà als 1.000 milions de pressupost en educació per millorar l’atenció a la diversitat, un paper actiu en educació 0-3 anys i més infraestructures”.

Cs, un balanç “gens positiu”

El partit de Xavier Pericay creu que el que s’ha duit a terme “és ple de despropòsits” i diu que “val més no parlar” dels projectes en marxa, com ara la llei agrària. Pericay vol “passar revista” a la legislatura i espera que Armengol respongui a les crítiques.

stats