29/11/2015

Podem s’oblida de l’esmena per exigir la Llei de capitalitat

3 min
Podem s’oblida de l’esmena  per exigir la Llei de capitalitat  Cort assegura que manté la negociació oberta amb l’Executiu

PalmaPodem no ha presentat finalment l’esmena als pressuposts de la Comunitat per reclamar que els comptes incloguin totes les inversions per a Palma que preveu la la Llei de capitalitat. El grup parlamentari anuncià fa deu dies que amb aquesta esmena forçaria el Govern a donar a Palma totes les inversions previstes en aquesta llei, fins a 30 milions d’euros cada any. El PP també havia anunciat una esmena en aquest mateix sentit, que finalment sí que ha presentat, per la qual cosa les dues forces disposaven de majoria suficient per poder tirar-les endavant en el Parlament.

Des de Podem no s’han donat explicacions concretes sobre el fet que no s’hagi presentat l’anunciada esmena, més enllà de confiar ara que l’Ajuntament de Palma i el Govern acabin resolent el seu enfrontament per aquestes inversions. Després de la polèmica esmena amb El Pi per al manteniment del nivell 33 als excàrrecs polítics, que finalment ha retirat, Podem tampoc no ha confirmat que puguin acabar donant suport a l’esmena del PP per aquesta qüestió.

El grup parlamentari popular sí que ha presentat una proposta de modificació dels comptes perquè els pressuposts de la Comunitat per a l’any que ve incrementin amb 17,1 milions la partida específica destinada a inversions per a Palma en compliment de la Llei de capitalitat.

La partida inicial en el projecte aprovat pel Govern només preveia 4,9 milions d’euros per a aquest concepte, que corresponen a plurianualitats per pagar la remodelació del poliesportiu de Son Moix i altres instal·lacions esportives. Amb l’esmena del PP s’arribaria als 22 milions que, sumats als 8 que ja estan compromesos per al pagament del palau de congressos, resultarien en els 30 que s’haurien de preveure segons la Llei de capitalitat.

El govern tripartit de Palma, del qual forma part la marca municipal de Podem, Som Palma, ja ha presentat uns pressuposts de Cort per al 2016 que no inclouen aquestes inversions. Des de l’Executiu autonòmic se sosté que el projecte de pressuposts de la Comunitat fa comptes destinar a Palma uns 38 milions, a través d’inversions territorialitzades que s’hi inclouen de manera global, però es tracta precisament d’allò que vol evitar el tripartit, que vol tenir més marge per decidir on aniran les inversions, tal com preveu la llei, i evitar que aquesta es compleixi via “compensacions”, com s’ha estat fent.

Malestar a Cort

Davant això, Podem i Som Palma s’acabaren desmarcant de la línia de negociació establerta fins ara per Cort amb l’Executiu autonòmic del PSIB i MÉS, i el tinent de batle Aligi Molina (Som Palma) acabà oferint una roda de premsa amb els portaveus parlamentaris de Podem, Laura Camargo i Alberto Jarabo, en què anuncià una esmena per exigir les inversions que finalment no s’ha presentat. L’actuació dels socis provocà un fort malestar en el PSIB i MÉS de Cort, que encara s’accentuà quan Som Palma es desmarcà simbòlicament en l’aprovació dels pressuposts de l’Ajuntament. Els consideraren “insuficients” i provocaren un vot d’abstenció dins la junta de govern; s’obrí així una primera fissura en el tripartit.

Des del govern municipal de Cort s’assegurà que es manté oberta la negociació amb el Govern perquè durant l’any que ve arribin més inversions per a Palma. “Ja sabem que no podrà arribar tot el previst”, ha dit el batle José Hila (PSIB) sobre això, “però el que no volem és una simple compensació d’aquestes inversions”. Al marge d’això, el grup parlamentari de Ciutadans també ha presentat una esmena en referència a la Llei de capitalitat, però en el seu cas just reclama un augment de la partida amb 250.000 euros, “per superar així els 5 milions”.

stats