Política 14/06/2018

Llarena rebutja la recusació contra ell presentada a Bèlgica per "frau processal"

El jutge cita a declarar Forn i sis testimonis més el 26 de juny abans de tancar la instrucció

Ara
2 min
El magistrat Pablo Llarena, en una imatge d’arxiu. L’endemà de les eleccions, el 22 de desembre, va anunciar noves imputacions que poden afectar les negociacions de Junts per Catalunya, ERC i la CUP sobre un pacte de govern.

BarcelonaEl jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha inadmès, perquè considera que constitueix un "frau processal", la recusació presentada contra ell el 6 de juny passat pels exconsellers Toni Comín i Meritxell Serret des de Bèlgica i per la qual està citat a declarar a Brussel·les al setembre. El magistrat assegura que no se'l pot recusar més de sis mesos després que assumís la instrucció perquè això deixaria en mans de les parts apartar qualsevol instructor sempre que "discrepin del contingut de la seva investigació a través d'una demanda".

En la interlocutòria, el jutge indica que la recusació només respon a la "discrepància" dels recusants amb el contingut de la instrucció penal contra ells. De fet, Llarena considera que l'únic objectiu que hi ha al darrere és que un tribunal d'un altre país, que el magistrat considera que "no té competència" en aquest assumpte, faci un "judici valoratiu de l'actuació jurisdiccional espanyola" i que això permeti "eludir el jutge ordinari predeterminat per la llei penal espanyola".

Llarena explica que no poden presentar aquesta recusació un cop s'ha designat el jutge instructor en la causa. Considera que fer-ho un cop ja se'n coneix la composició "dilata el procediment" i suposa deixar-ho en mans de les parts, cosa que pot suposar "apartar del seu coneixement el jutge ordinari predeterminat per la llei". De fet, Llarena recorda que la demanda contra ell es va presentar fa un mes, mentre que la instrucció del cas va començar el novembre del 2017, quan va incloure els recusants, Toni Comín i Mertixell Serret, com a investigats en la causa de l'1-O, i els va processar al mes de març.

Llarena, a més, critica que la seva recusació es basi en les declaracions que va fer en una conferència a Oviedo en què va assegurar que els processats no eren "presos polítics". "Les declaracions públiques que s'invoquen com a exemple de la parcialitat de l'instructor no només són plenament respectuoses amb la presumpció d'innocència", sinó que assegura que "es limiten a reflectir l'existència d'un pronòstic inicial de tipicitat per als fets investigats".

Forn i sis testimonis més, citats el 26 de juny

D'altra banda, Llarena també fa via per deixar tancada la instrucció abans de marxar de vacances. Prem l'accelerador i dona un termini de tres dies a totes les parts perquè sol·licitin el que vulguin un cop ja considera que ha practicat totes les diligències acordades. En aquest sentit, cita l'exconseller Joaquim Forn el 26 de juny, tal com havia demanat la seva defensa –que creu que aconseguirà sortir de la presó–, i sis testimonis a petició d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. Entre les persones citades hi ha l'actual director d''El Punt Avui', Xevi Xirgo, i també la consellera de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals Núria Llorach.

Interlocutòria de Llarena on rebutja la recusació per part de la justícia belga
stats