Misc 11/12/2017

Llarena anunciarà noves imputacions després del 21-D

La investigació afectaria ja prop de 40 persones, i s’hi inclourien dirigents de partits

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Marta Rovira, que podria ser imputada, a la porta del Parlament a l’octubre.

MadridEl magistrat Pablo Llarena anunciarà després del 21-D una llista de nous imputats en la causa de rebel·lió de l’1-O, i incoarà un sumari ordinari amb interlocutòries de processament abans de concloure la investigació, segons ha confirmat l’ARA. Els informes encarregats ahir a la Guàrdia Civil ja estan en gran part elaborats, i amb aquest material es farà una “individualització” de cada un dels participants en l’organització o promoció del referèndum.

Aquesta llista, que es basaria en la participació que hi van tenir els presidents dels partits polítics, els portaveus dels grups parlamentaris i els dirigents de les organitzacions sobiranistes, faria que el nombre total d’investigats per l’1-O -ara ja n'hi ha prop d'una vintena- arribés a una quarantena, segons han assegurat fonts judicials a l’ARA. Entre els imputats hi podria haver Marta Rovira i Anna Gabriel.

El Tribunal Suprem té pendent demanar la causa a la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mercedes Armas, que va instruir la primera querella contra membres del Govern; amb les enviades per la magistrada del TSJC, María Eugenia Alegret, contra els membres de la mesa del Parlament; amb les diligències de l’Audiència Nacional, i amb una part de les del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona.

La investigació del 13

El magistrat Llarena té un important material procedent del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, a càrrec del magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer. Entre les seves peticions a la Guàrdia Civil, Llarena apunta en tercer terme el “testimoni dels correus electrònics, missatges o qualsevol acte de comunicació amb què es pugui explicar…” El magistrat es refereix així, eufemísticament, a l’enregistrament de les converses telefòniques de la Guàrdia Civil, autoritzades pel jutge Ramírez Sunyer des del juliol passat, a membres destacats del Procés. Precisament, en aquests enregistraments hi ha múltiples al·lusions a la dirigent d’ERC Marta Rovira, una de les persones que assenyalarà el jutge.

Llarena també demana a la Guàrdia Civil les actes de les entrades i els escorcolls a diversos domicilis. En les actes consten exactament els documents trobats. El magistrat té especial cura, amb la mirada posada en la potencial sol·licitud de nul·litats, a identificar cada indici o prova en les actes aixecades pels secretaris judicials que van anar als escorcolls.

El dia 20 de setembre es van confiscar documents que serviran de material probatori per a les ordres de processament. Un d’aquests, per exemple, és l’agenda personal, la Moleskine, de Josep Maria Jové, secretari general de la Vicepresidència Econòmica i Hisenda de la Generalitat, en la qual a manera de diari personal relatava reunions i aportava el nom de molts dels participants i les seves posicions polítiques en cada moment.

El jutge Llarena, a partir dels seus contactes amb la Guàrdia Civil i la visita realitzada pels fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona el divendres 1 i el dissabte 2 de desembre -això va motivar la seva absència en la compareixença dels deu querellats davant el magistrat aquell divendres-, creu que té la clau: el que seria, en termes aeronàutics, la caixa negra del Procés.

Els quatre fiscals preparen diligències

Els quatre fiscals del Suprem -Consuelo Madrigal, Jaime Moreno, Fidel Cadena i Javier Zaragoza- estan preparant la seva proposta de diligències al magistrat Llarena. Tenen previst analitzar-les amb el nou fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, que pren possessió del càrrec aquest dimarts.

Llarena, abans de prendre declaració a nous imputats, previsiblement té una prioritat: els exconsellers presos i els que han recuperat la llibertat sota fiança, així com els Jordis, han de declarar davant del magistrat sobre els fets. I així ho han sol·licitat després de la seva compareixença de l'1 de desembre passat.

stats