Política 21/06/2013

Linde i la banca defensen el model de clàusula terra

El Banc d'Espanya i la patronal recorden que el Suprem només anul·la les no transparents

Joan Faus
2 min
Linde va assegurar ahir al Congrés que hi haurà creixement positiu al tercer trimestre.

Santander.Sembla que la petició del ministeri d'Economia al Banc d'Espanya perquè tot el sector anul·li les clàusules terra de les hipoteques no ha agradat gaire al supervisor i encara menys a l'Associació Espanyola de Banca (AEB), quevan coincidir ahir a apostar perquè cada entitat decideixi què fer. També van destacar que la sentència del Tribunal Suprem de fa unes setmanes no il·legalitza el conjunt d'aquestes clàusules, sinó només les que no eren transparents.

En la seva intervenció a la comissió d'economia del Congrés, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va explicar que es dirigirà a l'AEB i a la patronal de les antigues caixes (CECA) perquè "analitzin la seva situació i mirin quins casos són legals des del punt de vista de la sentència". Així, "si no són legals" hauran de "desaparèixer", però la resta es mantindran.

Un parell d'hores abans a Santander, el president de l'AEB, Miguel Martín, també es va oposar a "unificar" la reacció del sector i, fidel al seu tarannà de no mossegar-se la llengua, va anar més enllà que Linde i va fer una defensa aferrissada d'aquests requisits. "Ni els tribunals ni la societat estan valorant que les clàusules són simplement un mecanisme per evitar la variabilitat indesitjada dels tipus d'interès, és un producte clarament beneficiós. No entenc per què això s'ha transformat en un producte tòxic i nociu", va dir en unes jornades a la Universitat Menéndez Pelayo, organitzades per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE). Tot i així, va instar cada grup a solucionar els casos en què hi va haver falta d'informació en la "comercialització" d'aquestes clàusules.

La sentència del Suprem es dirigia precisament als casos de BBVA, Novagalicia i Cajamar, en què no s'havia informat els clients de l'existència d'una clàusula que fixa els interessos mínims que cal pagar, passi el que passi, durant tota la vida de la hipoteca malgrat que l'Euríbor se situï per sota d'aquell llindar. De moment, la resta de bancs han dit que mantindran aquesta mena de condicions perquè entenen que són plenament legals, però ara hauran de revisar-ho, segons el que va dir Linde. El governador es va mostrar preocupat per l'impacte que pot tenir sobre els resultats de les entitats el fet de retirar les clàusules. Una de les peticions d'Economia és que l'impacte de retirar-les no el paguin els clients amb contrapartides.

Complement privat a la pensió

Durant la seva compareixença, el màxim responsable del supervisor també va apostar per impulsar "fórmules complementàries" de capitalització, tant públiques com privades, addicionals a les pensions públiques i que reforcin l'estalvi durant la vida activa dels treballadors. "Cal emprendre com més aviat millor l'estudi i la implantació d'aquestes fórmules", va afirmar. És a dir, trobar models complementaris a les pensions, com plans privats o un fons de pensions automàtic per als treballadors, com fa el Regne Unit.

D'altra banda, en línia amb els càlculs del govern en els últims dies, Linde va preveure un punt d'inflexió en aquest segon trimestre en l'evolució de l'economia, i que entre el juliol i el setembre hi haurà "taxes positives de creixement".

stats