Política 27/04/2020

El PP demana que les Balears surtin "com abans millor" del confinament i que es reactivi el turisme

El Govern comença la roda de contactes amb els partits polítics amb representació parlamentària

Maria Llull
5 min
El president del PP balear, Biel Company, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la reunió

PalmaEl Govern balear ha començat aquest dilluns les reunions amb els partits polítics amb representació parlamentària, amb l'objectiu que se sumin a un gran pacte per la reactivació econòmica de les Balears una vegada se superi la crisi sanitària provocada el coronavirus. Durant la seva trobada amb la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, el president del PP balear, Biel Company, ha demanat que les Balears surtin del confinament "com abans millor" i que el Govern faci feina amb els mercats emissors perquè altres destinacions turístiques no s'avancin a les Illes en la reactivació del sector.

"Les Balears han de ser una regió que s'ha de plantejar sortir com abans millor del confinament, de manera segura i amb màximes garanties sanitàries", ha explicat Company a la sortida de la trobada amb la presidenta". "Sembla que fins ara hem estat amagats esperant que les coses passin, però hem de ser valents i prudents per sortir del confinament de la manera millor i més ràpida possible", ha afegit. El president popular ha demanat a Armengol "si tenim algun pla" al respecte. "Ella m'ha traslladat que espera que ens marquin les pautes des de Madrid", ha continuat, a més de criticar que "des de les Balears hi hauria d'haver un pla per poder-lo contrastar".

Segons Company, la situació de la pandèmia del covid-19 a les Balears "ens permet ser optimistes". "S'hauria d'estar fent feina amb els països d'origen dels nostres turistes perquè es poguessin desplaçar amb la màxima seguretat", ha lamentat. "Hi ha altres destinacions turístiques que estan fent aquest treball i ens podem trobar que ens hagin pres el poc turisme que pugui haver-hi enguany", ha continuat.

Amb l'objectiu d'"obrir l'economia", el portaveu del PP ha reclamat "tests massius" i "aïllaments selectius" en funció dels resultats. "Ara feim un aïllament global de tota la societat perquè no s'han fet tests de manera massiva i no sabem exactament quina situació tenim a les Balears. Els aïllaments selectius ens ajudarien a fer una desescalada en millors condicions", ha afegit. Segons Company, "és indispensable que el turisme es posi en primera línia". "Aquí en depenem en un percentatge elevadíssim i ja hi ha gent que ho passa i ho passarà molt malament", ha comentat, referint-se a "famílies que no podran arribar a final de mes ni menjar com toca".

Pel que fa a les mesures econòmiques del Govern, Company les ha qualificat d'"insuficients". "No són bones de tramitar, no són immediates i són insuficients", ha dit. "Si Espanya i Europa veuen que les Balears no es volen ajudar a elles mateixes amb els seus pressupostos, difícilment podran ajudar-nos des de fora", ha continuat. El president del PP balear ha demanat que es posin uns 300 o 350 milions d'euros a disposició de les "famílies, autònoms i empresaris".

A més, Company ha reclamat que es dugui a terme la comissió parlamentària de reconstrucció que reclama el PP. "En el Parlament és on està representada tota la societat de les Balears i és allà on, amb llum i taquígrafs, tothom pot saber què aporta cada grup polític per sortir d'aquesta crisi", ha comentat. El líder popular també ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana. "Hem de ser capaços de tenir mesures de desconfinament, però això serà possible si complim les normes que ens dicten"

Salvar la temporada

La portaveu d'El Pi, Lina Pons, s'ha reunit amb Francina Armengol durant aproximadament una hora. "Hem de salvar la temporada turística, encara que sigui juliol, agost i setembre, i pens que la presidenta hi està d'acord", ha indicat Pons una vegada que ha finalitzat la trobada amb Armengol. Pons ha reclamat que es puguin "obrir amb garanties les nostres vies d'entrada i sortida", en referència als ports i aeroports. "La gestió depèn de Madrid i hi tenim poc a dir, però defensam la cogestió", ha continuat.

La portaveu d'El Pi, Lina Pons, amb Francina Armengol

Pons ha reconegut que ha acudit a la reunió "amb prevenció". "Ens podem sumar al pacte, però el nostre sí que era amb condicions. Ha de ser un pacte participatiu en què els partits puguem aportar alguna cosa", ha assenyalat la portaveu. "Se'ns ha comunicat que serà així i que es faran reunions periòdiques amb aportacions concretes", ha afegit.

Sobre l'actual situació, la diputada regionalista ha apuntat que "no podem estar confinats eternament". "Hem de saber com més aviat millor el que dirà el Consell de Ministres de dimarts, i a partir d'aquí podrem fer feina", ha continuat. Pons ha assenyalat que, una vegada estigui clar quin serà el calendari d'obertura dels negocis, hauran de saber "tot d'una com s'han de protegir". "S'han de preparar i han de comprar material", ha dit. La portaveu d'El Pi ha posat com a exemple les mascaretes: "Ha estat pràcticament impossible aconseguir-ne fins fa uns dies".

A més, Pons també ha recordat que "el desconfinament no es pot fer per separat, tenint en compte, per una banda, la sanitat i per una altra, l'economia". "Una garantia sanitària ens donarà confiança a l'hora de poder obrir i començar. Si no, no avançarem en aquest sentit", ha dit. La diputada regionalista ha considerat que els negocis petits i de proximitats són els que hauran d'obrir en una primera fase. "Després ho farien els més grans i acabaríem amb restauració i hostaleria", ha comentat. També ha indicat que caldrà "establir mecanismes legals" per "controlar la salut dels turistes que ens visitin".

A més, la diputada regionalista ha demanat "horaris" de les sortides per passejar. "El que hem vist ha estat un bon espectacle", ha dit, en referència a la sortida al carrer dels infants de diumenge. "Hem d'establir horaris i torns. El que no podem fer és obrir i tornar-nos a contagiar, perquè un rebrot seria terrible", ha explicat.

Per acabar, Pons ha manifestat la preocupació del seu partit perquè el confinament impliqui "una passa enrere" per als drets socials i democràtics. "El confinament no ens ha de dur un retrocés de la nostra democràcia. No hem de passar a una societat on l'autoritarisme ens vulgui comandar", ha subratllat.

Feina per sectors

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha reclamat que es formin meses sectorials "amb experts i membres dels col·lectius" implicats en la reconstrucció econòmica i social de les Balears. "Des de l'Executiu ens proposen meses de diàleg entre el Govern i els patits polítics i no entenem que aquesta fórmula sigui la indicada", ha dit després de trobar-se amb Francina Armengol. "Es necessiten meses sectorials i la veu dels experts per elaborar plans de reconstrucció que permetin sortir de la crisi social, econòmica i sanitària", a més de "pal·liar-ne els efectes negatius".

El portaveu de Ciutadans, MArc Pérez-Ribas, i Francina Armengol

Pérez-Ribas també ha destacat que cal que els experts "siguin independents i no únicament membres del Govern" i ha postulat el seu partit com a moderador perquè tinguin un caràcter "més independent". "No podem obviar que aquests pactes arriben tard i que ens hem de posar en marxa de seguida", ha sentenciat.

Votació en el Parlament

Per la seva banda, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha traslladat a Armengol que el seu partit només votarà a favor d'un pla de reactivació econòmica de les Balears si passa pel Parlament. "Per a nosaltres és fonamental que qualsevol acord es dugui a la seu parlamentària, perquè és allà on estan representats el poble i tots els partits, i on els agents socials i econòmics poden participar i enviar els seus treballs", ha explicat. "Els ciutadans mereixen saber en tot moment com s'està treballant per pal·liar les conseqüències tan negatives que aquest virus tindrà per a l'economia de les Balears", ha afegit.

stats