14/12/2015

L’home tranquil i la faula del colibrí

2 min
Jorge Fernández Díaz és el protagonista del film El colibrí. Hi parla de la seva religiositat.

BarcelonaLa faula del colibrí explica la història d’un d’aquests petits ocells que intenta apagar l’incendi d’un bosc amb l’aigua que porta emmagatzemada al seu bec diminut. Quan algú li fa notar que la seva aportació, malgrat ser molt voluntariosa i lloable, no servirà de gaire, ell respon: “És possible, però jo compleixo amb la meva part”. El missatge moral que se’n treu s’acostuma a utilitzar per referir-se a la constància i la tenacitat, al no defalliment i al compromís amb un mateix en favor del bé comú.

El colibrí és un film documental que s’estrenarà en alguns cinemes estatals el dia de Nadal. Jorge Fernández Díaz n’és el protagonista. Es tracta d’una conversa del ministre de l’Interior en funcions amb Francisco Campos, el director de la pel·lícula. Hi parlen sobre la coneguda religiositat del polític, l’home tranquil que mai s’esvera ni perd els papers, que esbossa un mig somriure burleta i etziba una rèplica displicent quan en ple debat l’estan metrallant alhora dos contrincants tan exigents —és un dir— com Carme Chacón i Francesc Homs.

El cap de cartell per Barcelona exposa al film aquesta personalitat de ferro vehiculada a través de la fe catòlica —és membre de l’Opus Dei— i explica que ha viscut vaivens al llarg dels anys, un estira-i-arronsa amb Déu que des de fa uns vint anys s’ha forjat definitivament cap al cantó de la fe convençuda i del tot arrelada dins seu. Aquesta fermesa el porta a creure en els miracles i a combatre l’acció tenaç del dimoni: “El diable no para mai, però si s’emprenya amb tu vol dir que estàs en el bon camí”. Al film, el protagonista afirma també que si Jesucrist visqués entre nosaltres seria usuari habitual de les noves tecnologies, tal com fa el seu vicari a la Terra, el papa Francesc.

I és que el tràiler del documental promet d’allò més. A més a més de tot el que ja s’ha citat, hi apareixen també fragments de converses amb les Carmelitas Descalzas de Maluenda, monges de clausura aragoneses que mostren una sincera devoció pel ministre. També ens avança, per exemple, el moment en què el director del film li ensenya a Fernández Díaz la foto d’un immigrant atrapat a la tanca de Melilla. El responsable de la seguretat de tots els espanyols respon: “En moments així li pregunto a Déu per què m’ha carregat amb aquesta responsabilitat”. Caldrà esperar al dia 25 per veure El colibrí sencer. Qui sap? Potser s’hi menciona en algun moment el mausoleu feixista del Valle de los Caídos. L’indret on sembla que de tant en tant l’home tranquil va a meditar.

stats