Misc 18/08/2017

Lesmes aparta Abascal de Púnica

El president del Consell General del Poder Judicial no volia que Alejandro Abascal fos l'escollit, tot i que és la persona que havia demanat el jutge titular i el que en sap més d'aquests dos casos de corrupció del PP, i decanta la balança a favor de Diego de Egea

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Mariano Rajoy amb el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos (a la dreta), al costat del president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, el Dia de la Constitució.

MadridEl president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha hagut de fer servir el seu vot de qualitat per evitar que el jutge Alejandro Abascal sortís escollit com a jutge de reforç en la investigació del jutjat central d’instrucció número 6 que està investigant dos dels casos de corrupció del PP, Lezo i Púnica, tal com va avançar ahir l’ARA.

Un dels temes més rellevants de l’ordre del dia de la comissió permanent del CGPJ va comportar un debat de 45 minuts entre els vuit membres que la componen. Quatre d’ells -el mateix Lesmes, Mar Cabrejas, Rafael Mozo i Pilar Sepúlveda- van votar a favor de nomenar jutge de reforç Diego De Egea, titular del jutjat 43 de Madrid, i els altres quatre -Álvaro Cuesta, Nuria Díaz Abad, Fernando Grande-Marlaska i Juan Martínez Moya- van donar suport al jutge Abascal. Per tant, Lesmes va haver de fer servir el seu vot de qualitat -i “sortir del cau”, segons fonts jurídiques- per aconseguir el nomenament de De Egea.

Abascal va actuar com a jutge de suport de l’exmagistrat Eloy Velasco -que va deixar la instrucció per passar a la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional- en la fase més difícil de l’operació Lezo, la trama de corrupció de l’expresident de la comunitat de Madrid Ignacio González. La comissió de serveis d’Abascal va començar a finals del març del 2016, va ser renovada al setembre, i va ser cancel·lada per sorpresa al desembre. Aquest fet va fer que, segons fonts jurídiques, el jutge Velasco, cansat per les múltiples pressions i el volum de feina, accelerés la seva sortida.

Una de les vocals que ahir van donar suport a la candidatura d’Abascal, precisament pel seu coneixement de les causes del jutjat d’instrucció, Nuria Díaz Abad, quan va explicar el seu vot, va fer una radiografia del comportament erràtic del CGPJ en relació amb les comissions de serveis al jutjat d’instrucció número 6, que investiga les operacions Lezo i Púnica, entre d’altres. Aquesta actuació “erràtica” va consistir precisament a renovar la comissió de serveis d’Abascal el setembre passat només per tres mesos, una pràctica inusual. Al cap de tres mesos la comissió va ser cancel·lada amb l’argument que els objectius de la normalització del jutjat número 6 s’havien assolit. No obstant, al juliol els mateixos serveis d’inspecció que van justificar la cancel·lació de la comissió el desembre passat van informar que era necessari un jutge de suport per reforçar el titular, Manuel García-Castellón.

García-Castellón va ser cridat a l’Audiència Nacional d’urgència al mes de juny mentre estava en serveis especials a Roma. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, davant la possibilitat que la vacant del jutge Velasco fos ocupada per una magistrada “díscola” -Clara Bayarri-, va demanar-li que tornés a Madrid. Ell, però, va demanar un jutge de suport, perquè acabava de tornar després de 17 anys fora d’Espanya. Abascal, que va autoritzar les escoltes i la instal·lació de micròfons per atrapar Ignacio González, era el candidat natural, i García-Castellón va demanar que fos ell l’escollit.

Aquest cop a Carlos Lesmes li ha sortit bé la jugada. El 2014 va intentar una operació similar quan va cancel·lar la comissió de serveis del jutge Pablo Ruz en els casos Gürtel i dels papers de Bárcenas, però el jutge a qui va demanar-li que substituís Ruz -Carlos Valle, afí al PP- es va fer enrere i el jutjat va caure en mans del jutge José de la Mata.

stats