Política 09/08/2015

L'autoritat fiscal preveu que l'economia espanyola s'accelerarà fins al 3,5% el tercer trimestre

La despesa de les llars i de les administracions seran el principal motor de creixement

Europa Press
1 min
L’Airef, presidida per José Luis Escrivá, diu que Catalunya no complirà el dèficit però avisa que està infrafinançada.

MadridL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), mitjançant el mètode Mipred, estima un creixement intertrimestral del 0,8% del PIB el tercer trimestre de l'any i un increment del 3,5% en la taxa interanual, segons l'última actualització de l'organisme, a la qual ha tingut accés Europa Press.

Sobre la composició del creixement, la metodologia de l'Autoritat Fiscal calcula una acceleració de la despesa de les llars fins al 3,8% interanual el tercer trimestre, enfront del 3,4% del trimestre precedent, igual que el consum de les administracions públiques, que passa de créixer un 1% el segon trimestre al 2,4% el tercer.

Per contra, tant la inversió en béns d'equip com la feta en el sector de la construcció mostren en el tercer trimestre una certa desacceleració, amb creixements del 9,4% i del 4,9%, respectivament, enfront del 10,1 % i el 5,1% del trimestre precedent.

Amb tot, la demanda interna creixerà un 3,7% entre juny i setembre, segons el mètode de la AIReF, quatre dècimes més que el 3,3% interanual del trimestre anterior, de manera que s'accelera a l'aportació de la demanda nacional en l'avanç del PIB.

En canvi, la demanda externa restarà dues dècimes al creixement econòmic el tercer trimestre, la mateixa xifra que un trimestre abans, tant per la desacceleració de les exportacions com de les importacions. Les primeres creixeran un 5,2% el tercer trimestre (8,4% el trimestre anterior) i les segones registraran una pujada del 6,3% (9,7% el trimestre precedent), segons el mètode Mipred de la Autoritat Fiscal.

Finalment, es calcula que el total d'ocupats, en termes de l'Enquesta de Població Activa, creixerà un 3,4% el tercer trimestre, mig punt percentual més que entre l'abril i el juny, amb la qual cosa s'estima que s'accelerarà el procés de creació d'ocupació.

stats