Política 23/05/2018

Lamela deixa Trapero i l'excúpula d'Interior a un pas del judici

La jutge tanca la instrucció però la sala d'apel·lacions encara té pendent el recurs contra la interlocutòria de processament

Ot Serra
2 min
Josep Lluís Trapero, aquest dilluns a l'Audiència Nacional. ACN

MadridCarmen Lamela ha dictat aquest dimecres l'escrit de conclusió de sumari de la causa per sedició i organització criminal contra l'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, l'exdirector Pere Soler i l'exsecretari general d'Interior Cèsar Puig. També està processada per sedició la intendent Teresa Laplana. Aquest és un tràmit del procediment judicial que posa punt final a la instrucció.

Abans que el cas passi a la secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional, encara s'ha de pronunciar la sala d'apel·lacions sobre el recurs de les defenses contra la interlocutòria de processament. Lamela va processar els quatre afectats pels fets davant la conselleria d'Economia el 20 de setembre i pel referèndum de l'1 d'octubre. Sobre Trapero pesen dos càrrecs de sedició i un d'organització criminal, mentre que a Puig i Soler se'ls atribueix sedició i organització criminal per l'1-O. A Laplana, sedició pel 20-S.

La magistrada de l'Audiència Nacional va processar-los el 5 d'abril i el 23 d'abril va confirmar la seva decisió en rebutjar els recursos de reforma de les defenses. Va considerar que els fets investigats no són "simples conjectures" sinó "fets objectius en 21 diligències". La defensa de Trapero va al·legar que l'excap de la policia catalana el 27 d'octubre va posar el cos a disposició tant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com de la Fiscalia Superior de Catalunya amb l’objectiu de "donar compliment a les ordres que es poguessin derivar en relació a aquests fets". Els comunicava així que els Mossos "continuarien garantint la seguretat ciutadana i l’ordre públic a Catalunya".

En cas que la sala d'apel·lacions confirmi el processament, haurà de dictar la interlocutòria d'obertura de judici oral. El cas passarà a mans d'un tribunal presidit per Concepción Espejel i dos magistrats més de la secció primera de la sala penal de l'Audiència Nacional. Espejel, presidenta de la sala penal, també va presidir el judici del cas Altsasu, del qual les defenses van demanar que se l'apartés pel seu matrimoni amb un coronel de la Guàrdia Civil. A més, és una de les incloses en la querella d'un grup d'advocats catalans, juntament amb bona part de la cúpula del Consell General del Poder Judicial, per suposada afinitat al PP.

Interlocutòria de conclusió del sumari
stats