Política 23/04/2014

L'aeroport sense avions de Castelló va gastar entre 2006 i 2010 més de 26 milions en contractes publicitaris

La diputada d'Esquerra Unida, Marina Albiol, ha fet públics 28 contractes amb clàusules de confidencialitat subscrits amb equips de futbol i entitats esportives

Europa Press
3 min

ValènciaLa diputada d'Esquerra Unida del País Valencià a les Corts Valencianes, Marina Albiol, ha denunciat una vegada més aquest dimecres "el saqueig descomunal" de les arques públiques dut a terme per l'Aeroport de Castelló "en dilapidar" més de 26 milions de diners públics en 30 contractes de patrocini perquè Carlos Fabra, expresident de la Diputació de Castelló i d'Aerocas –societat promotora de l'aeròdrom–, pogués anar "per la cara" amb els seus amics al futbol.

La formació d'esquerres ha penjat al seu web eldesconfidencial.com aquests 30 contractes de patrocini subscrits entre 2006 i 2010 amb caràcter de confidencialitat, excepte dos d'ells, perquè la hi ciutadania sàpiga en què es van gastar aquests 26.350.952 euros amb els quals "es podrien haver construït 13 centres de salut o 16 escoles".

Entre les entitats beneficiades, es troben clubs de futbol, com el Vila-real CF o el Club Esportiu de Castelló, i altres associacions esportives, i fins i tot es patrocina el viatge d'una vintena de persones a una trobada del Club del Mini celebrada al Regne Unit entre el 7 i el 9 d'agost. "És intolerable", ha recriminat la parlamentària castellonenca.

Sobre aquest tema, Albiol ha considerat "escandalós" que en aquests contractes figuressin clàusules per les quals els clubs esportius patrocinats havien de lliurar a Aerocas equipaments esportius, entrades gratuïtes en les llotges VIP i fins i tot el Vila-real Club de Futbol pagar 150 viatges per acompanyar a l'equip en els partits de la Champions League.

La diputada d'EUPV ha dit que a canvi les entitats patrocinadores havien de fer publicitat d'un aeroport primer que estava sense construir –es va inaugurar el 25 de març de 2011– i que "a dia d'avui segueix tancat", la qual cosa a més és "un ridícul públic". "Els ciutadans hem pagat 26 milions perquè Fabra i els seus amics puguin entrar per la cara als partits de futbol", ha recriminat.

Segons Marina Albiol, aquests contractes incloïen a més "clàusules ridícules" com l'obligatorietat que els jugadors dels equips patrocinats visitessin l'aeroport de Castelló els dies en què estigués obert al públic o que la seva presentació oficial es realitzés en les instal·lacions de l'aeròdrom.

Per això, ha anunciat que tornaran a presentar una pregunta en el ple de les Corts Valencianes per reclamar el llistat de les persones que s'han beneficiat d'aquests equipaments, entrades i viatges després que el govern valencià els hagi contestat a la preguntes que li van traslladar sobre aquest tema que no es guarda una relació dels beneficiats. "La ciutadania té dret a saber-ho", ha assenyalat Albiol en roda de premsa.

La parlamentària d'Esquerra Unida ha volgut aclarir durant la roda de premsa que la seva formació no està en contra dels patrocinis a entitats esportives mitjançant les subvencions que concedeix la conselleria d'Educació, Cultura i Esport amb una baremació clara, però sí d'aquestes contractacions que feia l'aeroport de Castelló perquè "no se sap amb quins criteris ni qui ha decidit" quins havien de ser les entitats beneficiades.

Albiol ha avançat que tornarà a preguntar al Parlament valencià quins van ser els criteris seguits per a la baremació i qui va ser la persona encarregada de fixar-los, així com si els contractes de patrocini van seguir subscrivint-se més enllà del 2010.

Albiol ha detallat que entre les entitats beneficiàries figuren el C.F Benlloch, l'associació castellonenca d'Aeromodelisme amb Turbines, l'equip oficial de motociclisme Team Aprilla Racing, el pilot de motos Alex Debón, el Club Esportiu de Castelló SAD; el Club Macer FS; l'Aeroclub de Castelló, el Club Esportiu de Benicàssim; i el Club Atletisme Platges de Castelló.

stats