Política 19/06/2013

L'FMI demana a Espanya que abarateixi més l'acomiadament i que faci més reformes

L'organisme internacional considera "inacceptables" les altes xifres d'atur que recomana corregir amb una rebaixa de sous

Ara
2 min

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha publicat aquest dimecres les seves conclusions a l'examen al programa de reformes espanyol i ha considerat que cal fer-ne més. En concret, la principal preocupació de l'FMI és el mercat de treball, amb un atur "inacceptable". Per això, l'organisme dirigit per Christine Lagarde recepta una nova reforma laboral destinada a abaratir encara més els costos de l'acomiadament –l'organisme ho expressa dient que cal que "s'alineïn" a la mitjana Europea– i amb una rebaixa de sous. Segons l'FMI cal un compromís dels empresaris de generar llocs de treball "a canvi de l'acceptació dels sindicats d'una significativa moderació salarial".

El que li costa entendre a l'FMI és que es mantinguin els alts nivells d'atur, que qualifica constantment d'"inacceptables". Deixa per escrit que "la desocupació ha arribat al 27% i l'economia s'ha contret durant set trimestres, fet provocat pel despalanquejament del sector privat, la consolidació fiscal i les rigideses del mercat laboral".

L'FMI no és del tot optimista i assegura que "malgrat que hi ha signes que la contracció de l'economia podria acabar aviat, les perspectives segueixen sent difícils". Les seves previsions són que el creixement arribarà a ser positiu un punt "a mitjà termini", "amb millores limitades" de l'ocupació.

Creixement

Per això ara cal posar el focus en el creixement, i, per fer-ho l'FMI proposa, d'una banda que la consolidació fiscal –és a dir la reducció del dèficit públic– sigui "gradual, per no malmetre el creixement. D'altra banda, l'organisme proposa la creació d'una "comissió de creixement" independent.

En general, doncs, tot i que abraçant les reformes adoptades pel govern espanyol, l'FMi demana més, perquè els riscos per a l'economia segueixen sent elevats i les condicions"adverses".

A més, hi ha una estirada d'orelles a l'informe cap a la Unió Europea. Els 'homes de negre' consideren que Europa "hauria de fer més" per facilitar els ajustaments d'Espanya. Considera que s'ha d'accelerar la unió bancària, perquè d'aquesta manera les empreses espanyoles es podrien finançar amb més facilitat i, consegüentment, tot aniria millor.

stats